Sokolov: Nový dodavatel tepla by mohl odstranit nevzhledné parovody

Město uvažuje o zrušení parovodního vytápění a napojení na horkovody z Vřesové. V roce 2020 končí takzvaná emisní výjimka pro dosavadního dodavatele, elektrárnu v Tisové, kterou od roku 2017 vlastní společnost Sokolovská uhelná, a.s.

dezinfekce

Do té doby musí být jasné, jak bude dodávka tepla pro odběratele ze Sokolova a dotčených obcí probíhat. Vše by mohla zastřešovat společnost z poloviny vlastněná městem.

Zastupitelé o tom jednali v úterý 24. října na mimořádném neveřejném zasedání. Prozatím schválili záměr nahradit dálkové parovodní vytápění horkou vodou a s tím související rekonstrukci, včetně možného vstupu do podniku s dodavatelem. Plánovaná rekonstrukce by přitom měla zahrnovat ukrytí stávajícího potrubí na území města pod zem.

„Parovody přináší značné náklady na údržbu a opravy. Navíc vykazují tepelné ztráty až třicet procent,“ přednesl jeden z argumentů starosta Jan Picka s tím, že horkovody by mohli napojit i na budoucí průmyslovou zónu.

„Variant není mnoho. Na stavbu centrální plynové kotelny, nebo více lokálních kotelen nejsou čas ani peníze. Vstup do společného podniku nám umožní kontrolu i vliv,“ doplnil místostarosta Karel Jakobec.

Město má podle něj velkou výhodu v tom, že nemusí budovat nový zdroj, pouze přestoupí na jiný. Zároveň však poznamenal, že investice a související práce budou hodně náročné a vedení města, které radnici převezme na podzim 2018, čeká těžký úkol.

„Město bude rozkopané, budou pravděpodobně i výluky v dodávce, nicméně my musíme mít jasno, jak budeme zásobovat a být připraveni,“ dodal Karel Jakobec.

Starosta Jan Picka je nyní zastupiteli pověřený účastnit se souvisejících jednání, včetně ustanovení pracovní skupiny odborníků, která navrhované řešení prověří. Rada města předpokládá, že náklady na investici přesáhnou jednu a půl miliardy korun. 


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy