Sokolov: Nenechme seniory samotné

Ve čtvrtek 16. listopadu uspořádalo město ve spolupráci s odborem školství dokumentární seminář pro žáky 8. a 9. tříd základních škol.

dezinfekce

V městském divadle a v kině Alfa děti zhlédly film Otakara Faifra s názvem Sama, který mapuje poslední dny života nejdéle působící herečky Národního divadla Luby Skořepové. Promítání snímku bylo pojato jako osvěta osamělého života starších lidí a bylo předznamenáním vánoční akce věnované právě seniorům. Nese název „Nejste na to sami. Ani o Vánocích“.

„Téma, které tímto otevíráme, vás nemá za úkol vzdělávat, nebude vás nikdo zkoušet. Je to okénko do vás samotných. Vaše babičky a dědečkové netouží po chytrých telefonech, nebo nádherných autech. Touží po blízkosti druhých, dobrém slovu. A to si máte uvědomit, pokud to již nevíte,“ promluvil k žákům před projekcí starosta Jan Picka.

Doprovodila jej místostarostka Sokolova Renata Oulehlová.

„Dělám dobrovolníka 15 let, chodíme za lidmi, kteří nikoho nemají a dostala se ke mně slova Matky Terezy, která se starala o nejchudší lidi na světě. Slova, že: „největší nouzí člověka je pocit opuštěnosti“, mne provází dodnes a mohu Vám říci, že je to obrovská pravda,“ doplnila k poslání osvěty místostarostka.

Oba představitelé poděkovali nejen žákům za pozornost, ale také učitelům, resp. ředitelům škol, kteří návštěvu filmu dětem umožnili.    

Čtyřiašedesátiminutový snímek zachycuje snahu Luby Skořepové o návrat na divadelní prkna v autorské hře. Reálný příběh se odehrává v hereččině bytě, odkud po telefonu zařizuje vše potřebné. Přes zpočátku zdárný postup se premiéra neuskuteční a herečka zůstává opuštěná. Divák je svědkem prvotního nadšení z vlastní produkce, postupného odvracení divadelních kolegů i nedůstojného posledního rozloučení s hereckou legendou ve foyer Národního divadla v Praze. Součástí jsou rovněž archivní záběry z filmového i soukromého života umělkyně. Po projekci vždy proběhla krátká beseda dětí s představiteli města. Děti se ptaly na hereččin věk, ve kterých filmech hrála, apod.

„Je mi moc líto, že tato známá herečka byla před smrtí tak osamocená. My naši babičku pravidelně navštěvujeme a já jí mám moc rád,“ pověděl po filmu třináctiletý Michal.

„Stáří k životu patří. Bez blízkého člověka je ale hodně smutné a život je o mnoho těžší. Záleží jenom na nás, jak se staří lidé budou mít,“ řekla na závěr dětem místostarostka Renata Oulehlová.

Navázala tak zároveň na nový projekt, který město s pomocí odboru sociálních věcí, odboru školství, městské policie a městského domu kultury připravuje pro opuštěné seniory s názvem „Nejste na to sami. Ani o Vánocích“. 

Na ukázku z dokumentu se můžete podívat na stránkách projektu.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy