Sokolov: Nejmodernější dětské hřiště má sídliště Vítězná (TV Západ)

Nové centrální dětské hřiště na sokolovském sídlišti Vítězná bylo otevřeno v pátek 14. července dopoledne. Po přestřižením pásky vběhly netrpělivé děti na atrakce, které město vyšly na 4,6 milionu korun.

dezinfekce

„My jsme o tomto hřišťátku začali mluvit hned, jakmile se dalo dohromady nové zastupitelstvo města. A já musím dodatečně poděkovat nejen kolegům ve vedení a v Radě města, ale také všem zastupitelům. Ta myšlenka udělat tady  centrální hřiště na druhém největším sídlišti v Sokolově byla naprosto logická. Musím říct, že jsme všichni táhli za jeden provaz,“ poděkoval všem starosta Sokolova Jan Picka.

Odborníci, kteří se podíleli na přípravách, oceňují profesionální přístup města.

„Město zvolilo správnou variantu, jak udělat hřiště – podle mého názoru, já to dělám 25 let. tzn., že si našli odpovědného projektanta, který udělal velice dobrý projekt. Pak se to soutěžilo a poté si stáli za tím, že chtějí opravdu kvalitu. Hlídali si to a dodali přesně to, co si představovali. To hřiště v tomto okamžiku je multifunkční a vysoce kvalitní. Bude tady velice dlouho - k radosti všech bych řekla,“ uvedla jednatelka dodavatelské firmy herních prvků Naďa Kjellberg.

Hřiště je rozdělené na dvě části – pro malé děti a pro ty větší. 

„Tohle je část pro větší děti, kde už jsou dostatečně motoricky, fyzicky a psychicky vyvinuté na to, aby dokázaly tyto herní prvky použít. Jsou pro ně výzvou. Najdou tady šplhací možnosti různého druhu, prolézací tunel síťový, velkou skluzavku, hrazdu, požární tyči místo na odpočinek jakoby ve větvích stromu,“ popsala Kjellberg.

V Sokolově poprvé na dětském hřišti použili i technologii 3D modelace povrchu s použitím umělého kaučuku.

„Je to vysoce kvalitní hmota, která nemá žádné vedlejší nežádoucí účinky. Je to zdravotně atestovaný povrch. Je vodopropustný, což je obrovská výhoda, že se nikde nemůžou tvořit loužičky nebo louže po děšti, apod. Časem se výhody ukážou v tom, že se nemusí vždycky přijít s hrabičkami uhrabat písek nebo štěrk. Děti jsou čisté, a i když je tady vodní prvek, jako třeba ta velrybka, tak děti se budou moci vyhřívat na tom povrchu,“ vysvětlil výhody zástupce dodavatele Dušan Šmíd.

Město si chce stav hřiště a jeho fungování pohlídat, aby sloužilo v co nejlepším stavu.

„Bezpečnostní prvky tady jsou tři. První prvek je, že hřišťátko má svého správce. Tzn., že on vždy v devět hodin ráno hřiště otevře a zase v 19:00 hodin večer zamkne. Druhým bezpečnostním prvkem je, že hřiště je pod kamerovým systémem. My tady na věžovém domě máme už dlouho umístěnou kameru – kamerový bod, který to bude zabírat. Tzn., že i městská policie bude mít přehled, co se na hřišťátku děje,“ přiblížil Picka.

Tím třetím, a podle vedení nejdůležitějším, bodem jsou občané sídliště. Aby pomohli ochránit hřiště před vandaly a informovali správce o závadách na zařízení nebo jeho ničení. Tak, aby hřiště U velryby, mohlo sloužit dětem i jejich rodičům.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy