Sokolov: Na Michalu mají vyrůst tři parkovací domy (TV Západ)

Tři parkovací domy s celkovou kapacitou až 300 míst mají vzniknout na sokolovském sídlišti Michal. Komplikovaná situace s parkováním stále většího počtu osobních aut v panelových sídlištích je realitou ve většině měst, Sokolov není výjimkou.

dezinfekce

Město nyní chystá zakázku na zpracování projektu.

„Po tom loňském roce, kdy jsme dvakrát neúspěšně hledali někoho, kdo je schopný realizovat projektovou dokumentaci na parkovací domy, tak se konečně, jak se říká, ledy hnuly a máme společnost, která se už byla i v Sokolově podívat. Přihlásí se příp. do výběrového řízení. Samozřejmě je nejen schopná, ale i ochotná parkovací domy nakreslit. V první řadě dostanou přednost parkovací domy na sídlišti Michal, protože je to nejstarší a zároveň největší sídliště v Sokolově, a tam si vedení města dobře uvědomuje, že nedostatek parkovacích míst je opravdu akutní. Mluvíme zde o dvou parkovacích domech, které by vznikly na ulici Slavíčkova. Místa jsou již vytypována. Jak jsem již říkal, společnost si je už prohlédla a každý parkovací dům by měl být o kapacitě zhruba 60 parkovacích míst. Samozřejmě vše upřesní, jak cenu, tak počet parkovacích míst, samotná projekce, která bude v letošním roce realizována. Další parkovací dům, který bychom chtěli, aby pojmul - nabídl více jak 100, 150 parkovacích míst, tak je na dalším sídlišti v Sokolově, konkrétně je to v ulici Závodu míru, mezi ulicemi Kosmonautů a Jelínkova. Tam jsme s touto společností také již komunikovali, konzultovali její případný zájem. Vše chceme realizovat tak, aby v roce 2020 jsme už rozpočtově byli připravení a abychom samotnou výstavbu parkovacích domů – menších na sídlišti Michal realizovali. Tzn., že už v roce 2020 bychom rádi nabídli, jak jsem říkal zhruba 100 až 120 parkovacích míst. A v roce 2021 bychom rádi realizovali parkovací dům, který je na Závodu míru, tzn. nabídli další kapacitu – kolem 150 parkovacích míst,“ popsal místostarosta Sokolova Jan Picka.

Investice za desítky milionů korun se městu reálně nevrátí. Smyslem bude aby poplatky za vyhrazené stání pokryly náklady na provoz parkovacích domů.

„My se budeme držet toho a říkáme to obyvatelům Sokolova a motoristům od začátku, že parkovací domy nejsou malá investice. Samozřejmostí budou také s tím vznikající provozní náklady a my bychom byli rádi, aby ti, kteří si budou moci v pohodlí zaparkovat v blízkosti svého bydliště, se nějakou částkou podíleli, a to alespoň na provozních nákladech, protože parkovací domy chceme vybavit kamerovým systémem, budou samozřejmě pod závorou. Tzn., aby tam pouštěli jen toho, kdo bude mít parkovací místo zaplacené. Musíme počítat s tím, že parkovací domy budou svítit, musí se uklízet. Tzn.., že provozní náklady budou v řádu několika set tisíc. A to bychom rádi, aby ti majitelé míst, které si zakoupí, aby se na tom podíleli. Opravdu jsme zatím jen s kolegy ve vedení města diskutovali řádově, kolik by to mohlo být a kloníme se k tomu, že by to měsíčně mohlo být kolem 400 až 500 korun. Ale, prosím, berte to zatím jen jako předběžnou informaci, konkrétní částka možná vzejde i ze samotného projektu, kde budou známy i provozní náklady,“ doplnil Picka.

Hledání parkovacích ploch se netýká jen sídlišť, ale také centra města. V horizontu několika let by mohlo dojít k realizaci podzemního parkoviště pod Novým náměstím v souvislosti s plánovanou celkovou úpravou této největší plochy v centru. 

„Naše Nové náměstí vnímáme tak, že opravdu potřebuje nějakou revitalizaci, aby bylo krásné. Přitom jsme si říkali, naše vize je, že bychom byli rádi, aby bylo pod Novým náměstím podzemní parkoviště. Následně by bylo zrevitalizováno celé náměstí. Je to otázka o tom, že se připravuje studie, která by nám měla udělat odhad – tu naši vizi trošku zhmotnit a tím bychom měli i zjistit, jestli je to opravdu reálné – teď myslím finančně,“ uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová.

Dosud provedené sondy do podloží Nového náměstí výstavbu podzemního parkoviště nevylučují. Podle vedení by se kompletní úpravy celého prostoru měly postupně realizovat do 10 let.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy