Sokolov: Město své příspěvkovky v době koronavirové krize podrží

Podržet své příspěvkové organizace v době, kdy musely kvůli pandemii koronaviru výrazně omezit činnost, to bere Sokolov jako samozřejmou věc. Na rozdíl od některých tuzemských organizací působících především v oblasti kultury i zájmové činnosti, které se do existenčních problémů dostaly, v Sokolově městským "příspěvkovkám“ taková situace nehrozí, zdůraznila starostka Renata Oulehlová.

dezinfekce

Koronavirová krize dopadla nejvíce na městskou knihovnu, základní uměleckou školu, městský dům kultury a dům dětí a mládeže. Jejich dřívější činnost přísná protiepidemická opatření téměř paralyzovala.

"I když své poslání mohou vykonávat pouze ve velmi omezené míře nebo vůbec ne, považujeme za naši povinnost, abychom je takříkajíc v této složité době podrželi. Dříve nebo později se život opět vrátí k normálu a knihovna či dům dětí i městský dům kultury a zuška opět ožijí," podotkla starostka.

Město Sokolov podle místostarosty Jana Picky finančně přispívá svým organizacím z rozpočtu stejně jako v dobách, kdy mohly pracovat naplno. Jejich zaměstnanci tak mají jistotu, že o práci nepřijdou. Místostarosta poznamenal, že by bylo krátkozraké zbavovat se nyní kvalitních lidí a až koronavirová krize pomine, zase je pracně hledat.

"I když se to možná někomu nezdá, lidé v našich příspěvkových organizacích nezahálí a věnují se mnoha potřebným aktivitám a náhradní práci," konstatoval místostarosta.

A doplnil, že město v letošním roce počítá i s financemi na rozvoj svých příspěvkových organizací. Ať už kulturních či školských. Rozpočet na ně pamatuje v případě oprav a investic částkou kolem 18 milionů korun.

Městská knihovna se vloni na podzim dočkala nového sídla na Starém náměstí, ale velkou radost z něj záhy překazila pandemie. Teď už je knihovna po řadu týdnů uzavřená. Přesto v omezené míře funguje, řekla její ředitelka Daniela Drobečková.

"Že nemáme blízký kontakt s našimi čtenáři, to nás opravdu moc mrzí. Ovšem nevzdáváme se. Snažíme se, abychom ho neztratili úplně. Knihy proto půjčujeme bezkontaktně přes výdejní okénko, denně tak 50 až 70, a také je ve spolupráci s městským domem kultury už od ledna rozvážíme seniorům. Vybíráme dva biblioboxy, kam lidé přečtené knihy vrací, zapojili jsme se do vydávání roušek," uvedla ředitelka.

Co ji osobně potěšilo je fakt, že lidé mají za současných podmínek o půjčování knížek zájem a dokonce se hlásí noví čtenáři.

I když je to hodně těžké, v městském domě kultury se snaží příliš si nepřipouštět, že se nemohou věnovat tomu, co je jejich úkolem. V objektu se opravuje, co je třeba, uklízí se. Zaměstnanci "horňáku" se objevují všude tam, kde je jich zapotřebí.

"Tři měsíce jsme například pomáhali na odběrovém místě. Uklízeli jsme v nemocnici, společně s knihovnou rozvážíme čtivo, vydávali jsme roušky nebo připravovali kulturní akce, které bylo možné pořádat on-line," uvedl Ladislav Sedláček, ředitel domu kultury.

"Připravili jsme krásný jarní prázdninový příměstský tábor, zájem byl větší, než jeho kapacita. A pak jsme ho museli zrušit," říká smutně Iva Ondrejková, ředitelka domu dětí a mládeže.

Ale ani tady zaměstnanci nerezignovali. Většinu času věnují péči o děti, jejichž rodiče působí ve složkách integrovaného záchranného systému a umožňují jim tak, aby se mohli věnovat pomoci v boji s koronavirem.

"Dopoledne se s dětmi věnujeme distanční výuce, po obědě jsme pak připravovali vzdělávací a zájmový program. A připravujeme další akce pro dobu, kdy budeme moci zase přejít k naší běžné činnosti," dodala ředitelka.

O tom, že se budou obory Základní umělecké školy v Sokolově vyučovat on-line, to si ještě před rokem nedokázal její ředitel Roman Švancar představit. Škola dělá všechno, co umí, aby zajistila co nejkvalitnější výuku a udržela zájem dětí. Prozatím se to daří, v pololetí se dokonce několik nových zájemců o výuku v „zušce“ přihlásilo. Pokud už k odhlášení žáků došlo, a podle ředitele Romana Švancara to naštěstí nebylo nijak zásadním jevem, týkalo se to některých kolektivních předmětů, jejichž výuka formou on-line je komplikovaná „Individuální výuku hry na hudební nástroje už lze on-line zvládnout lépe. Naši učitelé zápolí s technikou poměrně dobře, i když to nemají vůbec jednoduché,“ poznamenal ředitel.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy