Sokolov: Město se rozloučilo se zesnulými bez příbuzných

Důstojné rozloučení se zesnulými lidmi, kterým byl vypraven takzvaný sociální pohřeb, pořádalo město Sokolov. Poprvé připravila radnice tento pietní akt už v loňském roce a podle starostky Renaty Oulehlové se bude pravidelně konat každý rok na podzim. Toto rozloučení je určeno pro zemřelé, jejichž příbuzní například neměli peníze na uspořádání pohřbu, nebo žili v osamění a tak nebyl nikdo, kdo by jejich pohřeb zařídil.

dezinfekce

Pietního aktu se na městském hřbitově ve čtvrtek 24. září zúčastnili starostka Renata Oulehlová spolu se zástupci odboru sociálních věcí městského úřadu. Určen byl pro téměř dvě desítky zesnulých, jejichž popel byl po obřadu uložen do společného hrobu. O důstojnost tohoto okamžiku se postaral faráře Církve československé husitské Lukáš Bujna. Pronesl slova posledního rozloučení a naposledy požehnal ostatkům zesnulých. Nechybělo položení kytice na hrob a zapálení svíček.

„Naši pozornost si zaslouží i lidé, jejichž ostatky by byly uloženy do společného hrobu v rámci sociálního pohřbu bez jakékoliv pozornosti,“ uvedla starostka Oulehlová.

V loňském roce město Sokolov vypravilo 28 pohřbů, náklady na jeden se pohybují kolem 10 000 korun. Peníze vynaložené na sociální pohřby vrací městu zpět stát (ministerstvo pro místní rozvoj). Po jeden rok od vypravení pohřbu jsou urny uskladněny, uskladnění je bezplatné. Poté jsou urny uloženy do společného hrobu obce formou vsypu.

Po dobu jednoho roku od úmrtí mohou případní dědici či rodina náklady na pohřbení uhradit zpět městu a vyzvednout si urnu s ostatky. Po uskutečnění vsypu do společného hrobu už nelze vydat urnu s ostatky, přestože pohřeb dědic zaplatí, neboť vsyp je již nevratný.

Počet pohřbů vypravených v Sokolově na náklady státu (sociální pohřby)
2011 – 25 pohřbů
2012 – 27 pohřbů
2013 – 39 pohřbů
2014 – 33 pohřbů
2015 – 34 pohřbů
2016 – 20 pohřbů
2017 – 22 pohřbů
2018 – 37 pohřbů
2019 – 23 pohřbů
2020 – 28 pohřbů (k 24. září)


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy