Sokolov: Město prodává poslední vybydlený dům u Alfy (TV Západ)

Poslední z řady vybydlených domů v Hornické ulici, v dříve nechvalně proslulé čtvrti u kina Alfa, se chystá prodat město Sokolov. Uzavře se tím tak jedna etapa místa, jež od devadesátých let přinášelo problémy se soužitím mezi obyvateli, ale které zároveň v současné době zažívá nebývalou proměnu.

dezinfekce

„Zmiňovaná nemovitost stojí nad kinem Alfa a patří do té oblasti těch rekonstruovaných domů, které Sokolovská uhelná již zrekonstruovala a dokončuje rekonstrukci. Toto je poslední dům, který je v takovém stavu, v jakém je. My jsme dostali nabídku od Sokolovské uhelné, protože město je majitelem dvou vchodů v tom bytovém domě. Je tam celkem 14 bytů, a protože město je majitelem dvanácti bytů, tak jsme dostali nabídku od Sokolovské uhelné, jestli bychom neuvažovali o tom, že bychom i tyto byty, respektive tyto vchody, prodali. A záměrem Sokolovské uhelné je dokončit rekonstrukci i toho posledního zmiňovaného domu, který je prostě ve špatném technickém stavu. A opět do Sokolova dostat několik obyvatel,“ uvedl místostarosta Sokolova Jan Picka. 

V jednotlivých domech od čísla 1415 až 1418 je celkem 14 bytových jednotek, z nichž Sokolov vlastní 12. Zbylé dva jsou v soukromém vlastnictví. Město zadalo vypracování znaleckého posudku jenž určí kupní cenu. Výrazné změny k lepšímu v této oblasti si všímají nejen místní obyvatelé. 

„Ohlasy, které máme, jsou opravdu velice kladné a musím říct, že osobně kdokoliv z nás, z vedení města nebo ze Zastupitelů, když tou oblastí projíždíme, tak prostě vidíme, že tam došlo k markantní mu rozdílu. To znamená, že dříve oblast, které se spousta Sokolováků vyhýbala, tak teď jsou tam krásné opravené domy. My v současné době jednáme i se Sokolovskou uhelnou, jak s tou oblastí budeme nakládat dál. To znamená ohledně přístupových chodníků, ohledně parkových úprav, ohledně třeba vybudování dětského hřiště. Zkrátka nechceme, aby to skončilo jenom tím prodejem těch domů a opravou těch domů, ale chceme samozřejmě i dál pracovat na té oblasti, abychom ji takzvaně zabydleli,“ popsal místostarosta. 

Postupné zaplňování okolí novými obyvateli si vyžádá také úpravu z hlediska dopravního řešení. 

„Ta změna dopravní situace je opravdu z pozice bezpečnosti velice nutná, protože už nyní se v této oblasti parkuje, dá se říci, na divoko. Jsou tam úzké ulice, které ze zákona vlastně zakazují parkování, nicméně opravdu není v silách města to všechno uhlídat. My tomu jdeme naproti alespoň tím, že ty vozovky budou jednosměrné. To znamená, že už tam platí jiné dopravní předpisy, tak aby ta auta, která tam stojí, tak tam stála v souladu s vyhláškou a nedocházelo tam ke konfliktním situacím. Velká změna bude v ulici Hornická, kde to je ulice, která je opravdu velice zatěžována, protože tam jezdí složky IZS, jezdí tam autobusová městská doprava, to znamená, že tam dojde k tomu, že zakážeme parkování úplně. Ale to je opravdu jenom ten nutný úsek a chceme tu situaci udělat bezpečnější. Je to i s ohledem na to, že jak už jsem říkal, ta oblast dříve byla prázdná, byly tam vybydlené domy a teď se tam stěhují stále noví a noví nájemníci. To znamená, že tam došlo k veliké kumulaci lidí, těch obyvatel. To znamená, že na to musíme reagovat i takto. Jedna z pomocí, která situaci odlehčí, je právě zmiňované parkoviště, které tam vybudujeme. Vznikne na části toho domu, který byl určen k demolici a demolice již proběhla. To znamená, že ten náš úmysl to parkoviště tam vybudovat stále platí a pracujeme na tom, aby to bylo co možná nejdříve,“ slíbil Picka. 

Město také zaznamenalo nepříjemný trend, který bude chtít řešit. Z nově uzavřených 66 nájemních smluv má totiž jen 12 obyvatel v místě tzv. trvalý pobyt. 

„Můžeme se snažit vysvětlovat těm lidem, proč by bylo potřeba, aby trvalé bydliště měli v Sokolově, jak říkáte správně. Tam se stěhují desítky nových obyvatel, nicméně pouze malá část z nich má trvalé bydliště ve městě Sokolov a ono pak se od toho odvíjí vše. Všechno počínaje místními poplatky a konče různými městskými benefity. Takže my chceme rozjet nějakou informační kampaň a požádat ty Sokolováky, kteří k nám třeba přišli i z jiných obcí, z jiných měst, tak aby si to trvalé bydliště dali u nás. Protože ta oficiální čísla mluví o tom, že město Sokolov se vylidňuje, což může být pravda, ale myslím si, že to určitě není v těch číslech, která jsou uváděna. Spíš je to bohužel tím, že počet obyvatel stagnuje, zůstává stejný, ale plno obyvatel, kteří tady bydlí, tak se nepřihlásilo natrvalo,“ dodal místostarosta Sokolova Jan Picka. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy