Sokolov: Město navýšilo počet nádob na použitý olej

Vzhledem k tomu, že se sběr použitých olejů osvědčil, doplnilo město Sokolov letos v březnu na vybraná místa další speciální kontejnery. Nově se nádoby na tento druh odpadu objevily v ulicích Vítkovská, Košická (pod kinem Alfa), Závodu míru (parkoviště u Penny Marketu), Mánesova, Stará Ovčárna a Školní (pod hřištěm). V současné době je tak ve městě rozmístěno už 14 nádob na použitý olej.

dezinfekce

Používáním sběrných nádob na použitý olej se předejde problémům, které tento odpad v případě, že se vylije do dřezu nebo do záchodu, způsobuje v čistírnách odpadních vod. Kuchyňské tuky je proto třeba po použití přelít do plastových lahví a poté vhodit do kontejnerů k tomu určených (na oleje nebo na směsný odpad).

V Sokolově mají lidé možnost třídit i použitý olej a tuky z domácností od února 2018. V první etapě bylo po městě rozmístěno pět nádob. Od té doby jejich počet vzrostl na téměř trojnásobek. Svoz a přistavení nádob na použitý olej je zdarma, stejně jako svoz ostatního separovaného odpadu ho hradí město Sokolov (zajišťuje společnost Sotes). Do kontejneru nepatří motorové minerální oleje a nebezpečná maziva určená jen na sběrný dvůr ani prázdné lahve a plastové obaly od olejů a tuků!

Použitý olej či tuk včetně sádla je třeba slévat do plastových, uzavíratelných nádob (původní lahev od oleje není vhodná, protože dobře netěsní a olej by se mohl vylít) a ty odkládat do speciálně označených nádob. Do kontejnerů se odkládá olej v láhvi pevně uzavřené. V žádném případě ho sem volně nevylévejte!

Řidiči ručně obsah sběrné nádoby vytřídí. Oddělí nežádoucí komunální odpad, který je bohužel velmi častý, od správně vytříděného oleje v uzavíratelných nádobách. Tyto nádoby, ať už s olejem či ztuženým tukem, putují do speciálního lisu, jehož válce s hroty PET lahve prořežou a olej se mezi nimi slisuje jak nejvíce je to možné.  Z tohoto důvodu jsou přímo nevhodné skleněné či plechové obaly. Přes síta zároveň oddělí i případné zbytky strouhanky. Slisovaný olej zbavený prvotních hrubých nečistot vytéká do nádoby, která pak putuje k dalšímu zpracování.

Z použitého potravinářského oleje se vyseparují tři složky. První část se používá na výrobu ethylesteru, který se přidává do nafty jako biopalivo. Další se pak používají například v chemickém a gumárenském průmyslu. Použitý potravinářský olej je dále využíván při výrobě elektrické energie a tepla v dřevařském průmyslu, kde je vyžadován vysoce ekologicky šetrný výrobek. A také v kosmetickém průmyslu při výrobě ekologicky šetrných výrobků.

Kde jsou v Sokolově nádoby na použitý olej a tuku z domácností umístěny?
ul. K. H. Borovského, OD Ural – 3 ks
ul. Zámecká – 1ks
ul. Třebízského, ke školce – 1 ks
ul. Slovenská, parkoviště u Brány borců – 1 ks
ul. Spartakiádní – 1ks
ul. Vítkovská – 1 ks
ul. Košická, pod kinem Alfa – 1 ks
ul. Závodu míru, parkoviště u Penny Marketu – 1 ks
ul. Alšova – 1 ks
ul. Mánesova – 1 ks
Stará Ovčárna – 1 ks
ul. Školní, pod hřištěm – 1 ks

O zvýšení počtu nádob na použité oleje jsme vás již informovali zde.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 30.04.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy