Sokolov: Město má tři body k podpoře lékařské péče (TV Západ)

Zastupitelstvo města Sokolova schválilo návrh Rady města vyhlásit program pro poskytování dotací na podporu dostupnosti zdravotních služeb ve městě. Cílem navrhovaného programu je zajištění dostupnosti hrazené primární péče poskytované praktickými lékaři a zubními lékaři pro pojištěnce, obyvatele Sokolova.

dezinfekce

„Chceme dávat půl milionu korun na vybavení nové ordinace. Ty ordinace by se měly týkat praktického lékařství, pak pediatrie a zubařství, protože to nám ve městě velmi chybí,“ přiblížil místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček. 

Zřízení nových a udržení stávajících praxí je pro město důležité především proto, že průměrný věk lékařů se stále zvyšuje. Hrozí proto postupné ukončení činnosti lékařů, kteří doposud své praxe provozovali. Lákat zdravotníky chce město i na další benefity.

„Jsme teď vyčlenili dva pozemky na stavbu rodinných domů pro příchozí lékaře nebo jejich rodiny tak, abychom měli co nabídnout. Druhá cesta je potom program té dotace a třetí krok je deset milionů korun, které máme v rozpočtu města. Kdybychom chtěli vytvořit něco jako městské eseročko, takový lékařský dům. Ale to my sami zatím neděláme, protože čekáme jestli ty první dva (kroky) budou úspěšné nebo nebudou. A i potom, co jsme měli jednání s panem inženýrem Kabátkem, generálním ředitelem VZP, tak jsme v podstatě zjistili, že ten samý problém s lékaři mají i oni, tak my jako město zatím do toho úplně nejdeme,“ doplnil Sedláček. 

Maximální výše dotace v jednotlivém případě má být 500 000 Kč na jednu lékařskou praxi. 

„Měla by to být nová ordinace nejlépe, protože samozřejmě když přijde doktor, tak je to pro nás jedině dobře, ale může to být i na stávající, kdyby chtěl někdo koupit někdo ordinaci od lékaře, který tady byl. Chceme, aby ordinační hodiny byly 30 hodin týdně a aby tady byl minimálně tři roky. Nejlépe tedy napořád kdyby tady byl. Chybí nám pediatři, zubaři a teď to vypadá, že budou i praktičtí lékaři chybět. Takže to je to, co my potřebujeme. Samozřejmě tento problém nemáme my jen v Sokolově, ale tento problém je možná v celém Karlovarském kraji, nejen u nás, co máme informace, tak v Jihočeském kraji špatné všechno. Takže je to spíše o tom, než ta města, aby se nad tím zamysleli na Ministerstvu zdravotnictví, případně na Ministerstvu školství. Tyto věci se musí hnout odshora. My dole neseme ty důsledky, protože lidé jsou naštvaní na nás, že my nic neděláme, ale ono s tím opravdu prakticky moc toho dělat nejde. Protože i zdravotnictví je v gesci Karlovarského kraje. 

dělat,“ shrnul možnosti města jeho místostarosta Ladislav Sedláček. 

Dvě stavební parcely pro příchozí lékaře má město vyčleněné v lokalitě Vítězná, v ulici Roháčova.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy