Sokolov: Malý sál MDK již slouží, chystá se rekonstrukce dalších prostor (TV Západ)

Další z opravených částí sokolovského domu kultury začala sloužit veřejnosti. Malý sál utrpěl nevhodnou rekonstrukcí v minulosti a nové opravy mu dodaly původní ráz.

dezinfekce

„Původní záměr opravy celého malého sálu byl rozsah asi menší než se předpokládalo. Potom, co se sundaly hliníkové podhledy, tak se nám tam objevily malby z roku 1925. Tak jsme si řekli, že by nebylo vůbec špatné se k tomuto vrátit a k tomu směřoval i ten projekt rekonstrukce – opravy malého sálu. Takže v podstatě oprava, která měla býti zhruba za milion korun, se rázem stala opravou za 2,5 milionu korun. Což ale není na škodu, protože ten interiér opravdu nyní „zvoní“, jako „zvonil“ v letech 1925,“ přiblížil ředitel MDK Sokolov Ladislav Sedláček.

Dva měsíce trvající opravy byly dokončeny akorát pro probíhající plesovou sezonu.

„Pak bychom z toho chtěli ještě udělat sál na přednášky, proto tam máme projektor a plátno. Nebo bychom to potom chtěli pronajímat na různé oslavy narozenin a tak. Tento prostor si o to říká. Kapacita je zde zhruba 100 lidí. Můžeme mít třeba 90 i 110 – to záleží pak na uspořádání stolů. Tady to uspořádání, které je, tak to je plesové uspořádání pro 100 návštěvníků,“ uvedl Sedláček.

Barevné ladění interiéru, včetně replik světel, má co nejvíce prostor přiblížit původní podobě. I další části kulturního stánku se dočkají úprav.

„V současné době se připravuje nová projektová dokumentace na opravu herny, což pak bude další část Hornického domu opravena. To by se mělo realizovat v půlce dubna. Na to se moc těším. V současné době děláme určité opravy dole v Moravské vinárně. Nyní tam je pivnice Ofsajd. Chtěli bychom z toho vybudovat takový luxusní pivní bar. Myslím si, že se bude na co těšit. Všechny ty věci, které děláme, děláme díky tomu, že město Sokolov, zastupitelé, vedení, Rada města, nám uvolní prostředky na tyto opravy. Já si ale sám za sebe myslím, že když je tento Hornický dům, jako takový, dominanta města, pořád to tedy říkáme, že je to dominanta města, tak si tyto peníze opravdu zaslouží, protože se sem dlouho neinvestovalo. Oprava se dejme tomu dělala někdy v roce 1970. Od té doby se nějaké větší prostředky neinvestovaly. Je strašně dobře, že se to v tomto volebním období povedlo. A za to je potřeba, opravdu velmi poděkovat vedení města, zastupitelům, že jsou velmi vstřícní a že to vidí úplně stejně, jako my tady v Horňáku,“ poděkoval ředitel.

Původní myšlenka na komplexní rekonstrukci celého objektu se nakonec realizovala postupně. Největší částí bude oříšek v podobě hlavního sálu.

„Čekali jsme až se objeví nějaký vhodný titul na to, abychom si mohli zažádat o dotaci. Žádný takový nebyl, tak se město rozhodlo, jít svojí cestou. Tzn., že to platí z vlastních peněz. Což je možná i lepší v tomto případě, protože se pak nemusíme nikde omezovat, koukat, co jak se udělá, nebo zda jsou správně tabulky a tak. Protože toto je historický objekt a ten má úplně jiná specifika při opravách. Takže tohle je asi i velká výhra, že jsme na žádný titul nedosáhli. Stinná - horší stránka je potom to, že to nemůžeme opravit celé najednou. Co mě nyní hodně trápí a nejenom mě, ale i návštěvníky Hornického domu, tak to je výtah. Výtah, bychom určitě ještě chtěli realizovat. Ale výtah – to je cena zhruba 15 milionů korun. Na což nám v současné době nikdo peníze nedá. Tam se snažíme někde ty peníze získat. Potom ještě velký sál. Velký sál je naplánován na rok 2020. To bude také řádově několik desítek milionů korun,“ dodal Sedláček.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy