Sokolov: Letos přijede rekordní počet čertů (TV Západ)

V neděli 9. prosince se do Sokolově opět sjedou čerti na svůj průvod. Letošní akce má být rekordní co do počtu zúčastněných masek. Pořadatelem je opět Městský dům kultury.

dezinfekce

„Bude zhruba 315 masek, budou výjimečné tím, že budeme mít tři skupiny z Rakouska a tři skupiny z Německa. Tyto skupiny se přihlásily samy, což považuji za velký úspěch, protože je vidět, že čertovský průvod v Sokolově získává na oblibě a hlavně na nějaké prestiži, protože, aby k nám přijeli ze Salzburgu čerti, to si myslím, že je velký výkon,“ komentoval nadcházející akci ředitel MDK Sokolov Ladislav Sedláček.

Kvůli velkému počtu zúčastněných budou letos průvody dva tak, aby podél trasy bylo stále na co koukat.

„Každá čertovská skupina se chce trošku předvést, takže časové prodlevy vznikají hlavně tím, že kluci a děvčata v maskách se zastavují, fotí se, trošku lidi straší, pak si s sebou tahají různé vozíky, mají pyrotechnickou show – vše se tím natahuje. Letos bychom to chtěli udělat tak, že jedna skupina čertů vyleze z budovy Základní umělecké školy na Starém náměstí. Takže na Starém náměstí v 17 hodin odpoledne začne show. Obejdou si Staré náměstí a pak půjdou směrem Rosseveltova ulice ke kruhovému objezdu. V tu samou dobu druhá skupina čertů bude vylézat z Hornického domu, také si obejde náměstí Budovatelů, pak půjdou okolo náměstí a poté doleva směrem ke kruhovému objezdu. Skupiny by se na kruhovém objezdu měly minout, kdy skupina z Hornického domu bude pokračovat směrem na Staré náměstí a ta, co jde ze Starého náměstí, bude pokračovat směrem k náměstí Budovatelů,“ vysvětlil nad mapou města Sedláček.

Od pěti hodin bude na obou náměstích probíhat kulturní program. 

„Mělo by to trvat zhruba hodinu a patnáct minut. Máme letos jako novinku - čtyři skupiny budou mít ohňovou show, takže poprosím návštěvníky, aby dávali trošku pozor a aby se netlačili do trasy průvodu. Letos budeme mít méně fotografů, protože, i když fotografům řeknete „kluci, hlavně nebuďte v hloučku,“ tak samozřejmě všichni byli v hloučku, takže budeme mít méně fotografů tak, aby vynikli čertovské masky. Každá z čertovských skupin má pro letošní rok nové masky. Rakouské skupiny přivezou i vozíky. Tam si myslím, že lidé uvidí opravdu takovou show, jak má být nebo tak, jak vypadá, když jedou do Rakouska. Regensbugrští přijedou také s novými maskami a s vozíky. Myslím si, že se bude na co těšit. Ještě před samotným zahájením průvodu půjde opět Bohemian Marching Band. Tak, jak loni vypadalo, že jede vlak, jak měli čelovky, bylo to úžasné. Ti půjdou před skupinou z Hornického domu, aby upozornili lidi na to, že se bude něco dít. Ze ZUŠky půjde Drum band Františka Zemana. Takže tady se lidé taky nebudou nudit. Bude to předvoj průvodů. A ještě před samotným předvojem budeme mít taneční skupiny na obou náměstích naše Anfas a Glamour. Mezitím bude na Starém náměstí probíhat koncert End of Scream od půl čtvrté a na náměstí Budovatelů bude Viktor Dyk,“ vyjmenoval Sedláček. 

Řidiči se musí připravit na uzavření centra města už delší dobu před zahájením akce kvůli přicházejícím návštěvníkům. Lépe je proto do lokality raději cestu autem neplánovat. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy