Sokolov: Klášter i kostel mají odborně opravenou fasádu

Po třech etapách rozložených do období let 2017 až 2020 skončila rozsáhlá obnova fasád většiny objektů kapucínského klášterního areálu a také kostela svatého Antonína Paduánského, jenž je součástí tohoto památkově chráněného komplexu. Náklady na opravy fasád, které se uskutečnily s použitím dobových postupů a dohlíželi na ně památkáři, dosáhly necelých deset milionů korun.

dezinfekce

Rekonstrukce fasád areálu, který v současnosti spravuje městská společnost Sokolovská bytová, byla svěřena společnosti LD Služby. A podle Ing. Erika Klimeše, jednatele Sokolovské bytové, to byla dobrá volba.

„Firma má s podobnými akcemi velké zkušenosti a s kvalitou odvedené práce jsme proto spokojeni. Při opravách převažovala ruční práce, aby se fasády co nejvíce podobaly těm z minulosti, kdy objekty vznikly,“ uvedl jednatel.

Poznamenal, že některé nepříliš odborné zásahy do fasád v minulosti objektu spíše uškodily.

„Právě tomu jsme se snažili vyhnout. Památkáři se například snažili dohledat, z jakého zdroje pocházela hlinka kdysi používaná na probarvení omítky. Což se jim do značné míry podařilo,“ poznamenal Ing. Klimeš.

Fasády klášterního areálu jsou opraveny, v listopadu ale pokračoval stavební ruch v prvním patře historické budovy.

„Využili jsme situace, kdy jsme museli pro veřejnost uzavřít, a pustili se do plánované rekonstrukce omítek na chodbě. Odstraněny přitom byly veškeré nevhodné materiály používané při zásazích před desítkami let. Stejně jako v případě fasád jsou na chodbě použity prvky respektující památkový význam budovy. Stejným postupem byla už opravena také chodba v přízemí bývalého kláštera,“ dodal Ing. Klimeš.

Kapucínský klášter byl založen v období masového zakládání kapucínských klášterů v Čechách v 17. století. Řád kapucínů byl uveden do Čech po roce 1600 a stal se jedním z důležitých článků rekatolizace v protireformačním období. Klášter, stejně jako i další katolické církevní instituce v severozápadní oblasti Čech, měl tvořit jistou přehradu proti šířícímu se protestantismu ze sousedního Saska.

Klášterní kostel byl založen na popud majitele panství a kancléře Českého království Jana Hartvíka Nostice. Výstavba klášterního komplexu probíhala v letech 1663 – 1667. V říjnu roku 1667 byl klášter slavnostně vysvěcen litoměřickým biskupem Maxmiliánem Rudolfem ze Šlejnic.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 09.12.2020 17:30




0 +
 

Hlavní zprávy