Sokolov: Den horníků doplnila nová expozice zlatého pokladu (TV Západ)

Letošní Den horníků proběhl v sobotu 7. září za nepříliš vlídného počasí. Město v letošním roce slaví 740 let od nejstarší písemné zmínky. A více než tři staletí je spjato s hornictvím. A program tomu odpovídal.

dezinfekce

„Celý se nesl v symbolu hornictví, které náš region má už od roku 1642. Začali jsme průvodem horníků,“ přiblížila starostka Sokolova Renata Oulehlová.

V něm kráčel v čele tradičně sokolník se symbolem města – sokolem. A za ním v zástupu jednotlivé delegace hornických měst.

Akci organizuje štáb Městského domu kultury a v den konání jsou v terénu včetně brigádníků desítky lidí.

„Městský dům kultury připravoval akci poslední dva měsíce. Připravovali jsme ji ve spolupráci s Armádou ČR, Policií ČR, s Hasičským záchranným sborem a ostatními organizacemi nebo firmami, které vlastní město Sokolov,“ vyjmenoval ředitel MDK Ladislav Sedláček. 

Když průvod dorazil na Nové náměstí, došlo k oficiálnímu zahájení akce představiteli města Sokolova, starosty partnerských měst a místní hornické komunity v čele s předsedou představenstva Sokolovské uhelné společnosti. Své kolegy a kamarády přivítal také místní patriot Jaroslav Jiskra.

„Přátelé, já vám děkuji, že i za tohoto počasí jste sem za námi přišli. Jsme taková velká rodina a mám vás rád,“ pozdravil všechny.

Poté došlo na tradiční přípitek pivem a stužkování praporů.

Nechyběl také sborový zpěv hornické hymny za doprovodu Hornické dechové hudby Barbora. 

Pozornost se poté přesunula do Sokolovského zámku, kde byla slavnostně otevřena nová expozice v podzemí s hlavním lákadlem – zlatým sokolovských pokladem.

„Rekonstrukce sklepení sokolovského zámku trvala rok. Sklepení, jako takové, bude nyní otevřené s tím, že, co se týče samotného pokladu, tak dnes to bylo mimořádné a poté plánujeme pravidelně poklad otevřít od dubna příštího roku. Je to z důvodů organizačních a technických, protože stále máme ještě ve stavbě takovou zbytkovou vlhkost, která nesvědčí šperkům, proto nám bylo památkáři doporučeno ještě počkat se stálým vystavením šperků s tím, že již nyní bude možnost navštívit levou část sklepení sokolovského zámku. Do konce října zde bude, už od příštího týdne, výstava Drákula. Návštěvníci se seznámí alespoň s částí sklepení,“ vysvětlil ředitel sokolovského muzea Michael Rund.

Sokolovský poklad byl nalezen před 25 lety a nyní získal svůj důstojný expoziční prostor.

„V kostce – jsou to šperky, které byly nalezeny v balíčku, který byl nejspíše na konci 2. světové války umístěn pod zemí. Při výkopových pracích byly šperky nalezeny. Prošly náročným restaurováním. Nyní je právě chceme vystavovat ve sklepení sokolovského zámku,“ dodal Rund. 

Den horníků se konal také v Dni evropského dědictví, kdy byly volně přístupné další expozice zámku a přednášel zde i geolog Petr Rojík. 

Tak jako v minulých letech probíhaly po celém městě nejrůznější přidružené akce. Naproti domu Ural soutěž o nejsilnějšího muže s tematicky vybranými zátěžemi. V parku u zámku pak středověký program. Staré náměstí zaplnily stánky s řemeslnými výrobky a na pódiu se představily folkové kapely. 

Hlavním místem oslav ale bylo nové náměstí, kde až do 13 hodin vyhrávala Barbora, aby jí poté vystřídaly taneční skupiny působící při MDK Sokolov.

Své umění postupně předvedly dvě kategorie mistrovského Miráklu, skupiny Glamour, Beat generation a Anfas.

Od půl třetí se konala hlavní část programu v rámci Dne s Armádou České republiky. Po slavnostním nástupu se slova ujala hejtmanka kraje.

„Abych vás všechny na tomto místě pozdravila jménem Karlovarského kraje a společně s vámi si připomněla to, na co se v dnešní uspěchané době zapomíná. A sice, že žijeme v míru a bez toho, abychom se museli obávat o životy vlastní i našich blízkých. Vděčíme za to všem, kteří se v minulosti účastnili válek a válečných konfliktů a položili svůj život za naši zemi či při plnění bojového úkolu. Chceme také vyjádřit úctu těm, kteří přežili válečné hrůzy a dodnes je nosí ve své paměti,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.  

Ocenění za statečnost a odvahu v podobě mince s podobiznou prezidenta osvoboditele Tomáše Garrigue Masaryka a pamětního listu byla udělena pětici současných veteránů. 

„Panu Ing. Zdeňku Machovi, veliteli kontingentu Armády ČR v Bosně a Hercegovině v mírové operaci SFOR 1 Joint Forge. Dále panu Ing. Milanu Vassovi, plukovníku generálního štábu ve výslužbě, veliteli stejného kontingentu v roce 1999. Panu plukovníku gen. štábu Ing. Jaroslavu Kořínkovi, účastníku operace SFOR II V Bosně a Hercegovině v roce 1999 a současnému řediteli Krajského vojenského velitelství v Karlových Varech. Panu Stanislavu Hudečkovi, účastníku operací UNPROFOR v roce 1992, UNCRO v roce 1995, SFOR II v letech 1997 a 1998 a operace KFOR v roce 2004. A panu Petru Hendrychovi, desátníku ve výslužbě, účastníku operace SFOR I Armády ČR v Bosně a Hercegovině v letech 1997 až 1998,“ zaznělo z úst armádní mluvčí k ocenění veteránů. 

Poté se držela minuta ticha za všechny padlé a zazněla státní hymna. Kvůli špatnému počasí bohužel nepřiletěly Gripeny. 

Program probíhal také v areálu Bohemia. Zde se mimo jiné prezentovala právě Armáda ČR.

„Připravili jsme si dnes pro vás pestrý program, a to jak statické, tak dynamické ukázky. Budete se moci podívat na naše bojová vozidla, je zde Pandur, Dana – samohybná houfnice, Kajman a jsou zde ale i vojáci, kteří vám mohou vyprávět o tom, jak se připravujeme, cvičíme a co všechno pro obranu vlasti děláme. Kromě vojáků je zde i Centrum vojenské kynologie se svými úžasnými psy. Ukázka se zopakuje dvakrát. Myslím si, že je skutečně na co se těšit,“ řekla k programu brigádní generálka Lenka Šmerdová. 

Na hlavním pódiu se postupně představily kapely Lucie Revival, Poetika a No Name. Oslavy vyvrcholily unikátním téměř sedmiminutovým videomappingem, který se promítal na Hornický dům. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy