Sokolov: Chemička bude mít nový ekologický zdroj energie

Sokolovská chemička Synthomer vybuduje nový ekologický energetický zdroj za zhruba 136 milionů korun. Jedná se o jednu z největších investičních akcí firmy v její historii. Cílem projektu je náhrada původního uhelného zdroje novým plynovým. Díky tomu se snížení emise CO2 o třetinu, významně klesnou emise dalších škodlivin a odběr vody z řeky Ohře. To je další zásadní přínos firmy Synthomer ke zlepšování životního prostředí v Sokolově.

dezinfekce

Ing. Milan Brejchal, výkonný ředitel společnosti Synthomer, uvedl, že letos 29. dubna schválilo představenstvo globální skupiny Synthomer investici do tohoto transformačního projektu ve výši 4,4 miliónu liber (136  miliónů Kč).

„A 15. června jsme s dodavatelskou firmou CHP Trading podepsali smlouvu o výstavbě nové energetiky, která je dobrou zprávou pro budoucnost našeho závodu. Předpokládáme, že přínosy provozu nových plynových kotlů se projeví již letos v listopadu,“ konstatoval ředitel.

Slavnostního podpisu smlouvy o výstavbě nového zdroje se 15. června zúčastnili zástupci společnosti Synthomer, Senátu ČR, Karlovarského kraje, města Sokolov i dodavatelské společnosti.

Původní uhelný zdroj byl v sokolovské chemičce vybudován v roce 1917, kdy se začala psát historie firmy v Sokolově. V prvních letech si chemička dokonce těžila uhlí sama. Samozřejmě, i stávající zdroj prošel několika etapami úprav a různých modifikací, ať již dle potřeb vlastního areálu, tak úpravy legislativními, jelikož ochrana životního prostřední nabývala na důležitosti.

„Současný zdroj slouží jako záložní zdroj tepla pro Sokolov, což bohužel bude s novým zdrojem ukončeno a velmi nás to mrzí,“ dodal ředitel.

Nový plynový zdroj má následující parametry: max. množství vyrobené páry => 30 t/h, max. tlaková úroveň: 2,4 MPa. Výstavba byla zahájena ihned po vydání stavebního povolení, které firma Synthomer obdržela 8. června. Chemička předpokládá nájezd nové ekologické technologie ještě v tomto roce.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy