Sokolov: Cestující MHD se mohou ukrýt pod novými přístřešky

Na zastávkách obsluhovaných autobusy MHD ve městě i v jeho okolí už mají cestující k dispozici 38 nových přístřešků. Konečně tak zmizely staré přístřešky, které měly životnost dávno za sebou. Za přístřešky, které od dodavatele město převzalo, by měl Sokolov zaplatit přibližně 3,6 milionu korun.

dezinfekce

„Byla škoda, když máme pěkné autobusy MHD, že tomu neodpovídaly zastávky. Proto jsem o náhradu starých usilovala,“ uvedla starostka Renata Oulehlová.

Nosná konstrukce přístřešků je z konstrukční oceli a opatřena povrchovou úpravou v podobě žárového zinku. Podle konkrétního stanoviště se přístřešek skládá ze 4 až 6 modulů a případně bočnic na krajních modulech. Každý modul nese vlastní díl skleněné výplně tak, aby v případě poškození byl vyměněn jen poškozený díl. Po celé délce přístřešku je v jeho vnitřku umístěna segmentová nerezová lavice. V případě bočnic je na nich umístěna opěrka z akátového dřeva s transparentní ochrannou lazurou.

Každá skleněná výplň bude nyní opatřena barevnými polepy, aby se předešlo nárazům ptactva do této plochy. Grafický návrh těchto polepů koresponduje se symbolem města, tedy sokolem a dalšími prvky.

Pro kotvení přístřešků typu NODUS slouží betonové piloty. Nosné sloupy přístřešků jsou do nich kotveny pomocí nerezových kotev. Díky tomuto spoji je v případě nutnosti možné přístřešek odinstalovat (též znovu nainstalovat) bez nutnosti bouracích prací a bez poškození přístřešku. Na vrchní straně přístřešku je uchycení pro označník autobusové zastávky. Pro specifická stanoviště byly příslušné přístřešky náležitě upraveny. U přístřešků jsou umístěny odpadkové koše.

Na třech místech (ulice Rokycanova, Jednoty a Závodu míru) ještě zůstaly staré přístřešky. Počítá se tady s takzvanými „chytrými“ zastávkami - viz zde. Aby mohlo k instalování Smart zastávek dojít, je třeba vypracovat projekt a poté vybrat v poptávkovém řízení dodavatele. Zatím ještě není jasné, kdy se „chytré“ zastávky na určených místech objeví a zda to bude už v příštím roce. Přáním vedení města však je, aby to bylo co nejdříve.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy