Sokolov: Ve městě budou tři nové a chytré zastávky

Staré autobusové zastávky, respektive přístřešky na zastávkách, byly v Sokolově na většině míst vyměněny za nové. Výjimkou jsou ulice Rokycanova, Jednoty a Závodu míru, kde se prozatím neudálo nic. Není to proto, že by snad město na tato stanoviště zapomnělo, ale počítá tady s takzvanými „chytrými“ zastávkami. Vedení města s tímto záměrem souhlasí a Sokolov bude usilovat o dotaci na jejich pořízení.

dezinfekce

Aby mohlo k instalování Smart zastávek dojít, je třeba vypracovat projekt a poté vybrat v poptávkovém řízení dodavatele. Zatím ještě není jasné, kdy se „chytré“ zastávky na určených místech objeví a zda to bude už v příštím roce. Přáním vedení města však je, aby to bylo co nejdříve. Cena chytré zastávky v plné verzi se může pohybovat kolem od několika set tisíc korun až po jeden milion korun. To podle toho, co zastávka takříkajíc dokáže.

Smart autobusové zastávky umí například přes panely prezentovat aktuální jízdní řády a informovat o městě, zvládnou prodej reklam, disponují osvětlením zastávky a nástupiště, díky fotovoltaickým panelům jsou rovněž energeticky soběstačné. Lze v nich instalovat SOS tlačítko a komunikaci s linkou tísňového volání 112 či s městskou policií při propojení oboustranným audiohovorem s přenosem kamerového záznamu na pult. Poví cestujícím a kolemjdoucím jaký je den, kolik je hodin a jaká je právě venku aktuální teplota.

Sokolov se instalováním Smart autobusových zastávek zařadí mezi progresivní a „chytrá“ města v České republice, která o pořízení Smart zastávek uvažují nebo je už dokonce mají. Ať už je to například Kolín, Český Krumlov, Mělník nebo Kladno a Písek. Díky těmto „chytrým“ zastávkám lze zvýšit atraktivitu veřejné dopravy, a tím zlepšit kvalitu života obyvatel ve městě. Realizací projektu dojde ke zvýšení atraktivity hromadné autobusové dopravy, což by mohlo mít v důsledku dopad na snížení intenzity individuální automobilové dopravy.

Chytrá města neboli Smart Cities se rozšiřují i v České republice. Za chytrá města označujeme taková, která zavádí moderní a inteligentní technologie, jejichž prostřednictvím mohou šetřit energie, zvyšují životní úroveň obyvatel a chovají se šetrně k životnímu prostředí.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy