Rovná, Svinov: Nálezy munice

V sobotu dne 6. dubna 2019 oznámil 42letý muž, že v prostoru jeho zahrady v Rovné u Sokolova nalezl předmět připomínající munici. Na místo vyjela policejní hlídka, která zajistila místo a provedla kontrolu nalezeného předmětu. Operační důstojník na místo povolal pyrotechnika z Pyrotechnické služby Expozitura Příbram. Ten na místě sdělil, že se jedná o raketu M63, kterou na místě zajistil a následně převzal k její likvidaci.

dezinfekce

V neděli dne 7. 4. 2019 nalezla v obci Svinov v odpoledních hodinách 56letá žena vojenskou munici. Tu nalezla při kopání hlíny a ihned na místo přivolala policejní hlídku, která zajistila okolí přibližně 30 metrů od nálezu. Na místo byl povolán pyrotechnik z Pyrotechnické služby expozitury Teplice. Ten po příjezdu na místo zjistil, že se jedná o tělo obranného granátu bez muničních elementů nebo-li bez výbušné náplně, jenž nepředstavuje žádné nebezpečí. Munici si převzal k likvidaci.

Nálezy podezřelých předmětů připomínajících munici jsou docela časté, ať při stavebních nebo výkopových pracích, hledání hub, cenných předmětů z minulých let nebo jen při běžné procházce. Takové předměty mohou být zkorodované a nefunkční. Existují však případy, kdy je munice ještě funkční. Hrozí tedy nebezpečí nejen nálezci, ale může být ohroženo i celé nejbližší okolí. Není proto na škodu, připomenout si pár preventivních rad, jak se zachovat při jejich nálezu:

• S nalezeným předmětem nebo podezřelou municí nikdy nemanipulujte.
• Nález označte a oznamte policii.
• Zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob.
• Vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků - psovoda se služebním psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin, pyrotechnika a dalších policistů (pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi).
• Respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika (na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn).
• Vždy je nutné poslechnout pokyny policistů.

nprap. Kateřina Krejčí
nprap. Bc. Zuzana Týřová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 08.04.2019 14:00




0 +
 

Hlavní zprávy