Region: Zledovatělé silnice komplikovaly dopravu

Od pondělí 19. prosince letošního roku od půlnoci, do včerejších ranních hodin, zaznamenali policisté na území Karlovarského kraje zvýšený počet dopravních nehod v souvislosti se zhoršenými povětrnostními podmínkami a vlivem zledovatělých pozemních komunikací. Při dopravních nehodách, kterých bylo téměř 30, se naštěstí nikdo vážně nezranil.

dezinfekce

Během pondělí začalo na většině území Karlovarského kraje pršet, a to i přes to, že se venku pohybovaly teploty pod bodem mrazu. O tom se přesvědčil dvacetiletý mladík, jedoucí s dodávkou značky Peugeot z obce Čirá směrem do Kraslic na Sokolovsku. Zřejmě nepřizpůsobil rychlost vozidla, v levotočivé zatáčce dostal smyk, který se mu nepodařilo vyrovnat. Následně vyjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do stromu. Při nehodě utrpěl lehká zranění. 

K několika dopravním nehodám vlivem náledí došlo také na Chebsku. Kolem šestnácté hodiny odpolední nedaleko Kynšperka nad Ohří havaroval autobus značky Mercedes. Šestašedesátiletý řidič zřejmě nepřizpůsobil rychlost na namrzlé vozovce, přejel do protisměru, kde následně havaroval. I v tomto případě řidič utrpěl zranění, se kterými byl převezen do nemocnice. 

Zhoršená dopravní situace vlivem silného náledí byla také na Karlovarsku. K dopravní nehodě došlo například u Šemnice. Řidič traktoru zřejmě nepřizpůsobil rychlost a s traktorem se převrátil na bok. I v tomto případě se jednalo u úsek, kde byla silnice pokrytá vrstvou ledu. Mrazivé počasí způsobilo problémy také řidičům nákladních vozidel. 

Nepříznivé počasí spojené s námrazou trápilo řidiče i ve večerních hodinách. Devatenáctiletá řidička vozidla značky Škoda na čerpací stanici zřejmě taktéž nepřizpůsobila rychlost, dostala smyk a vozidlem narazila do reklamní tabule. 

K další dopravní nehodě došlo u jedné z automyček v Karlových Varech. Na zledovatělém povrchu parkoviště uvedl osmadvacetiletý řidič vozidlo značky Citroën do smyku a následně narazil do zaparkovaného vozidla značky Škoda. Po dopravní nehodě policisté lustrací zjistili, že osmadvacetiletý řidič má uložen platný zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny až do měsíce srpna roku 2023. To ale nebylo vše, u muže následně vyšel pozitivně také test na omamné a psychotropní látky, konkrétně na látku THC. 

Většinu případů, kdy na namrzlých pozemních komunikacích uvízli nákladní či osobní vozidla, se podařilo policistům ve spolupráci s Krajskou správou a údržbou silnic Karlovarského kraje vyřídit, a řidiči tak mohli po několika minutách pokračovat v jízdě. 

Ve většině případech se jednalo o nepřizpůsobení rychlosti na namrzlé vozovce. U řidičů byla provedena dechová zkouška, která vyšla s negativním výsledkem. Celková škoda na vozidlech byla předběžně odhadnuta na několik set tisíc

PREVENCE:

Vzhledem k přetrvávajícímu nepříznivému počasí, apelujeme na řidiče, aby sledovali aktuální vývoj počasí a přizpůsobili jízdu povětrnostním podmínkám a stavu vozovky, neboť se podmínky na silnici mohou velmi rychle změnit. Zejména je důležité přizpůsobit rychlost stavu komunikace a dodržovat dostatečnou vzdálenost za ostatními vozidly. Je také na místě své vozidlo před jízdou pečlivě připravit. Samozřejmostí by měly být kvalitní zimní pneumatiky, do hor sněhové řetězy, nemrznoucí kapalina do ostřikovačů a další zimní výbava. Dále je nutné před započetím jízdy pečlivě očistit z vozidla sníh a led, aby řidiči neohrožovali sebe ani ostatní účastníky silničního provozu. Řidiči by v tomto počasí měli být celkově více opatrní, předvídaví a při své cestě nikam nespěchat

nprap. Jan Bílek


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy