Region: Zebra se za Tebe nerozhlédne!

Prázdniny skončily a pro děti začal nový školní rok. Je tedy důležité dbát zvýšené pozornosti a opatrnosti ze strany dětí, ale také ze strany rodičů.

dezinfekce

Zpozornit by měli i ostatní účastníci silničního provozu. První týden po letních prázdninách probíhá po celé České republice dopravně preventivní akce s názvem „Zebra se za Tebe nerozhlédne!“ Cílem je preventivně působit na chodce a další účastníky silničního provozu a zejména pak upozorňovat na dodržování pravidel bezpečného přecházení vozovky. Dopravní policisté, ale také policisté z obvodních oddělení a policejní preventisté se v prvních školních dnech zaměří především na bezpečné přecházení přechodů pro chodce u školských zařízení. Jako pozornost policisté dětem rozdávají například reflexní samolepky, pásky nebo přívěšky. Dále také školní diáře se zebrou. 

Zebra radí: 

1)    Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!

2)    Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném přehlédnutí. Pravidlo zní: 3 x se rozhlédni: vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!

3)    Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!

4)    Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla. 

Zde najdete další důležité rady:

https://www.youtube.com/watch?v=fdMryglXtZM

Součástí projektu „Zebra se za Tebe nerozhlédne!“ je pracovní sešit, který je určen pro žáky 3. a 4. tříd. Je zaměřený nejen na bezpečnost v silničním provozu, ale také na osobní bezpečí. Každý týden na děti čeká jedno téma navazující na aktuální roční období a s ním spojená úskalí nejen v dopravě. Děti budou mít za úkol vypracovat i několik úkolů, které podporují kreativitu a ověřují jejich znalosti českého jazyka a matematiky i všeobecné dovednosti.  Zábavnou formou se dozví, jak se pohybovat v provozu bezpečně v roli chodce, cyklisty nebo například cestujícího v autobuse. 

Policejní preventisté budou během začátku školního roku 2022/2023 žákům základních škol v Karlovarském kraji tento pracovní sešit představovat a seznámí je s jednotlivými tématy. Se sešitem mohou pracovat také družiny, domy dětí a mládeže, volnočasové kroužky aj. Pro děti jsou připraveny i samolepky se Zebrou, které děti dostanou jako odměnu za zodpovědnou práci se sešitem.

Přejeme všem dětem, které usedly do svých školních lavic, úspěšný vstup do nového školního roku. Budeme se těšit na setkání při preventivních akcích. 

por. Mgr. Soňa Podlahová 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy