Region: Vláda vyslyšela požadavek krajů. Uvolní prostředky na navýšení platů

Kraje vítají rozhodnutí vlády z 31. května 2017 o uvolnění 1,162 miliardy korun na navýšení platů sociálním pracovníkům a pracovníkům v sociálních službách o 23 procent a nepedagogickým pracovníkům ve školství a pracovníkům v kultuře o 9,4 procenta.

dezinfekce

Vláda tak vyslyšela požadavek Asociace krajů ČR, která o finanční prostředky na zvýšení dlouhodobě usiluje.

Uvolněné finanční prostředky ve výši 1,162 miliardy korun kraje a jimi zřizované organizace použijí na růst platů a mezd.

„Vítáme uvolnění potřebných finančních prostředků vládou. Upozorňujeme však současně, že nyní bude záležet na rychlosti a operativnosti příslušných ministerstev při nastavování pravidel pro jejich čerpání. Nechceme, aby červencové navýšení nesly přechodně na svých bedrech jednotlivé nemocnice a sociální zařízení a čekaly, až se pravidla nastaví a schvalování uvolnění peněz dokončí. Aby se kraje vyhnuly případným procesním problémům, měly by být všechny podklady schváleny jednotlivými krajskými zastupitelstvy již v průběhu června,“ říká předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Nařízení, které mění tarifní tabulky, schválila vláda ve středu 31. května, platy státních zaměstnanců se mají podle vládního nařízení č. 564/2006 Sb., zvýšit už od 1. července.

„Obrátila jsem se již na ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí, abychom efektivní spoluprací proces schvalování a uvolňování finančních prostředků jednotlivým zařízením co nejvíce zkrátili. Rada Asociace krajů zasedá již 9.června a já společně se svými kolegyněmi a kolegy uděláme vše, abychom procesy do konce pololetí zvládli. Nyní to záleží ale především na obou ministerstvech,“ říká předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Situace v krajském zdravotnictví a sociálních službách je dlouhodobě kritická. Zavírají se oddělení v nemocnicích po celé republice, z mnoha krajů zaznívá, že domovy důchodců přestávají přijímat seniory, protože nemají zaměstnance, kteří by se o ně starali. Řešení závažné situace ve zdravotnictví bylo na žádost předsedkyně Rady Asociace krajů ČR zařazeno také jako třetí programový bod na jednání celostátní tripartity, která se uskutečnila 29. května.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy