Region: O příspěvky novým zdravotníkům začíná být zájem (TV Západ)

Od dubna loňského roku spustil Karlovarský kraj vyplácení náborových příspěvků ve zdravotnictví. Získat je mohli noví zdravotníci, kteří začali pracovat v nemocnicích poskytujících akutní lůžkovou péči.

dezinfekce

V karlovarské a chebské nemocnici, a také v nemocnicích v Sokolově a v Ostrově. 

„Ale bylo to pouze pro lékaře a sestry z interny. Pravidla jsme ale změnili - bude to na všechna oddělení v Karlovarském kraji a pro všechny nemocnice. Zároveň jsme i změnili, že lékaři, kteří nastoupí do nemocnice, se musí zavázat, že zde budou pracovat po dobu tří let. Původně tam bylo pět let. Na základě změn pravidel se nám v první fázi podařilo získat 18 lékařských a nelékařských pracovníků. Jsou to profese lékařů, zdravotních sester a např. i laborantů. Máme z toho radost, protože se od nás začínají inspirovat i ostatní kraje. Je to cesta, jak získat pracovníky lékařské i nelékařské do našich nemocnic,“ popsala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Prozatím využilo náborové příspěvky 18 zdravotníků.

„V současné chvíli máme informaci, že obdržíme dalších 36 žádostí. Znamená to, že to také bude mít dopad do rozpočtu Karlovarského kraje. Karlovarský kraj by v letošním roce v rámci náborových příspěvků měl vyplatit zhruba částku 15 milionů korun. Z druhé strany – pokud zajistíme, že budou všechna oddělení obsazena jak lékaři, tak zdravotními sestrami a zdravotní sestry pak nebudou tolik přetížené, tak určitě je to správná cesta, kterou Karlovarský kraj jde. Situaci budeme určitě s panem radním pro zdravotnictví vyhodnocovat, zda se nám v určité míře daří naplňovat jednotlivá místa oddělení. A v budoucnosti se třeba budeme zaměřovat už jen na nedostatková oddělení. Dnes víme, že nám chybí anesteziologové nebo např. nyní řešíme onkologickou ambulanci v Karlových Varech,“ přiblížila další vývoj hejtmanka.

Náborový příspěvek určený pro zdravotní sestru činí 150 tisíc korun, pro lékaře 400 tisíc korun. Je vyplácen ve dvou splátkách v prvním a druhém roce.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy