Region: Nárůst nehod při teplém počasí. Policie varuje před únavou z horka

Teplé počasí přináší pro řidiče nástrahy v podobě větší únavy, kterou mohou pocítit při řízení vozidel.

dezinfekce

Více přibývajících slunných teplých dnů a klimatické podmínky výrazně ovlivňují bezpečnost provozu na silnicích. Teplé počasí přináší pro řidiče nástrahy v podobě větší únavy, kterou mohou pocítit při řízení vozidel.

Když je řidiči za volantem příliš velké vedro, dostaví se dříve malátnost a pak hrozí nebezpečí mikrospánku. Mikrospánek přichází nečekaně a unavený řidič může být jak sobě, tak všem okolním účastníkům provozu velmi nebezpečný.

Vysoké teploty také způsobují únavu řidiče, který snadněji přestane vnímat některé podněty ze silničního provozu. Muže dojít k tomu, že přehlédne jiné vozidlo nebo vlivem únavy přejede do protisměru. Čelní střet bývá velmi fatální. Ostré sluníčko způsobuje, že dochází k přehlédnutí chodce nebo cyklisty a opět jsou následky tragické.

Jen malá chvilka nepozornosti za volantem ročně způsobí tisíce vážných dopravních nehod, které mohou končit i smrtí účastníků.

Při teplém počasí se řidiči snaží dodržovat pitný režim, mnohdy však i pitím alkoholických nápojů. Toto po usednutí za volant může opět způsobit fatální následky.

Policie, proto řidičům doporučuje v případě pocitu únavy, raději přerušit hned jízdu a jít se na chvilku například projít kolem vozidla. Rovněž pitný režim je v těchto vysokých teplotách potřeba dodržovat, nikoliv však alkoholickými nápoji, jak nám například předvedl řidič na Sokolovsku. Tomu policisté po dopravní nehodě naměřili kolem druhé hodiny odpoledne přes 2 promile alkoholu v dechu.

nprap. Kateřina Krejčí


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy