Region: Na opravy památek opět půjdou dotace od Karlovarského kraje

I v letošním roce Karlovarský kraj poskytne dotace na obnovu kulturních památek, památkově hodnotných objektů a movitých věcí. Ani přes nelehkou situaci způsobenou pandemií COVID-19 nebude kraj původně vyčleněnou částku krátit. Žadatelé získají celkem 12 milionů korun. Část příspěvků už schválila Rada kraje, dalšími se ještě bude zabývat krajské zastupitelstvo.

dezinfekce

Krajský úřad původně dostal celkem 156 žádostí s finančními nároky téměř 40 milionů korun. Poskytnutí dotace je navrženo v případě 55 žádostí.

„Chceme v každém případě dotace na obnovu kulturních památek zachovat, protože si uvědomujeme, že obce i ostatní žadatelé mají opravy připraveny a s dotacemi počítali. Kultura, a zvláště zachování jejích hodnot, je pro náš region velmi důležitá a tak k tomu i přistupujeme. Vidíme v tom také šanci pro regionální stavební firmy, na které rovněž dopadla koronavirová krize, a tímto způsobem mohou některou ze zakázek v řádné soutěži získat a udržet pracovní místa,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Hurajčík. 

Dotace na opravy památek by mohlo získat například město Horní Blatná na výměnu šindele na muzeu či na očištění a nátěr střechy kaple sv. Kříže, dále Hazlov na opravu krovu střechy zámku, město Toužim na opravu hradeb ve Vodní ulici a mnoho dalších. Dále kraj vytvoří zásobník ze zbylých žádostí pro případ, že by některý z úspěšných žadatelů nakonec finanční prostředky na opravy památek vrátil. Finance bude moci využít další žadatel.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy