Region: Milostivé léto brzy skončí, neváhejte se informovat (TV Západ)

Mimořádnou možnost zbavit se dluhů mají ještě pár týdnů všichni, kteří se zapojí do iniciativy Milostivé léto. Zaplacením původního dluhu s malým poplatkem navíc odpustí stát, kraje, obce a další zapojené instituce a firmy sankce, úroky z prodlení a další náklady. Dluh, který exekutor vymáhá, se díky tomu může výrazně snížit.

dezinfekce

"Milostivé léto je akce, která může pomoci opravdu spoustě lidem v Karlovarském kraji, nejenom v Karlovarském kraji, ale v celé České republice. Pokud zaplatí jistinu exekutorovi a poplatek za zastavení exekuce, tak se mohou zbavit veškerého příslušenství, veškerého penále, tzn. i té větší části peněz, které dluží dnes. Já si myslím, že by bylo velmi dobré, kdyby všichni kdo dnes mají tyto dluhy, tak aby to zkusili, aby se obrátili na dluhovou poradnu nebo na svého exekutora a do 28. ledna se toto pokusili dořešit," vyzval všechny lidi s exekucemi a dluhy radní Karlovarského kraje pro sociální oblast Robert Pisár. 

Ti, kteří si dokáží poradit sami se zahájením procesu, najdou dostatek informací na speciálních stránkách www.milostiveleto.cz. Tam je systém provede formou dotazníku až do klíčového bodu, kterým je oficiální oznámení svému exekutorovi, že klient hodlá využít možnosti Milostivého léta. Ostatní se mohou obrátit na některou z dluhových poraden v Karlovarském kraji. 

"Prvním krokem, který ten člověk, který je zadlužený a chce uplatnit Milostivé léto, tím krokem by mělo být napsání doporučeného dopisu a zaslání exekutorovi s tím, že tam uvede, že chce uplatnit Milostivé léto a dotáže se exekutora na výši nesplacené jistiny," uvedla vedoucí dluhové poradny v Sokolově Pavla Jezberová. 

Služby dluhové poradny jsou bezplatné, a tak se lidé nemusí bát, že by neměli finance na sestavení žádosti. Navíc se na poradnu mohou obrátit i lidé, kterým se proces zadrhl.

"Pokud se Vám exekutor neozývá nebo se objevil nějaký jiný problém s uplatněním Milostivého léta, prosím zvedněte telefon a zeptejte se v dluhové poradně. My se Vám pokusíme pomoci," dodala Jezberová. 

A jak potvrzují zkušenosti i z dalších poraden, hlavní je udělat první krok a pak s pomocí odborníků vytrvat ve své snaze. 

"Hlavně aby nestrkali hlavu do písku a kontaktovali nějaké odborníky, kteří jim pomohou řešit jejich situace. A ten odborník klienta přesně nasměruje, co má a nemá dělat. Nenechá ho na pospas osudu, neřekne trhni si. Ale prostě fakt krok za krokem poradí, vysvětlí proč ano, co proč ne," apelovala na lidi sociální pracovnice z chebské Občanské poradny Martina Belasová. 

Velkou překážkou pro řadu lidí, kteří by jinak splnili podmínky Milostivého léta, je podmínka uhrazení jistiny.  

"Zásadním problémem je skutečnost, že ti lidé, kteří dluží, nemají ani finanční prostředky na splacení jistiny, což je základní podmínka toho, aby mohli být omilostněni od těch ostatních poplatků, které jim narostly. Takže to vidím jako velkou překážku. Je pravda, že problém je i v tom, že Milostivé léto bylo vyhlášeno poměrně nečekaně na velmi krátkou dobu tří měsíců. To znamená, že mnoho lidí se na to nestihlo ani připravit a nedokázalo si sehnat příslušné finanční prostředky, aby to mohli nějakým způsobem zaplatit a aby mohli se oddlužit," potvrdil zkušenost vedoucí karlovarské Občanské poradny Jiří Pilař. 

I ti, kteří nesplňují podmínky Milostivého léta, ale mají šanci řešit své dluhy. 

"Pokud přijde klient v rámci Milostivého léta a zjistíme, že nespadá do Milostivého léta, tak se snažíme s klientem najít jiné řešení. Někdy je to nabídka insolvence, splátkového kalendáře, kontaktování exekutora," dodala Belasová. 

Pomoc dluhových a občanských poraden v Karlovarském kraji vyhledaly desítky lidí. O těch, kteří využili možnosti individuální postupu, informace služby nemají. K iniciativě se připojila také řada soukromých subjektů, proto by nikdo neměl váhat si zjistit, jak se může svých dluhů zbavit. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy