Region: Kraj získá na dva roky pomoc od Evropské komise (TV Západ)

Jako velký úspěch komentuje vedení kraje zařazení regionu do skupiny šesti evropských uhelných oblastí, které získají pomoc od expertní skupiny Evropské komise. O tuto technickou pomoc se ucházelo celkem 41 regionů.

dezinfekce

„Je to obrovský úspěch, že byl Karlovarský kraj vybrán. Je to pro něj velká šance, protože my teď po dobu dvou let dostaneme technickou pomoc od expertů z Evropské komise, kteří s námi budou připravovat jednotlivé projekty. Budou nám pomáhat i na ty projekty získávat nebo nás nasměrují, kde bychom na mě mohli získat finanční zdroje,“ popsala hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Kraj má v přípravě řadu strategických projektů, které chce prosadit do programu Re:Start.

„Jsou to projekty, které jsou právě spojené s případným útlumem těžby, který je s naším regionem spojený. Určitě je to spojené s energetikou, s dodávkou tepla, protože pokud by došlo a uhlí by již nebylo tímto zdrojem, tak se to musí něčím nahradit. Je to také ale spojené s tvorbou kvalifikovaných pracovních míst,“ přiblížila hejtmanka. 

Karlovarskému kraji pomohl i postoj ostatních podobně postižených regionů u nás.

„V České republice jsou v současné chvíli tři uhelné regiony – kraj Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský. Hned na počátku, když nás navštívila Evropská komise a řekla nám, že bude vyhlášena výzva na tuto technickou podporu, tak Moravskoslezský kraj i Ústecký se rozhodli, že podpoří náš Karlovarský kraj, že bychom projekt podali pouze my. Chtěla bych jim za to poděkovat, ale chtěla bych poděkovat i ostatním partnerům, kteří nás během přípravy projektu podporovali, ať už je to naše Integrovaná střední škola, Hospodářská komora, Mikroregion Sokolovsko – východ a další, ale dostali jsme podporu např. od Hnutí DUHA, to byla další příloha žádosti projektu a dostali jsme podporu také  vlády, potažmo Ministerstva pro místní rozvoj,“ poděkovala na závěr hejtmanka Mračková Vildumetzová. 

Kromě kraje, měst a obcí budou moci o pomoc zřejmě požádat i soukromé firmy. V projektu byly dále vybrány oblasti k transformaci na území Irska, Polska, Rumunska, Řecka a Španělska. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy