Region: Kraj vyhlásil sbírku pro Moravu a Ústecko (TV Západ)

Zastupitelé Karlovarského kraje schválili dvoumilionovou finanční pomoc regionům postiženým ničivým tornádem na konci června. Moravské regiony získají 1,5 milionu korun, Ústecký kraj 500 tisíc. Vyhlášena byla také sbírka.

dezinfekce

"Karlovarský kraj jednak schválil přímou pomoc ve výši dvou milionů korun na pomoc obcím nejen v Jihomoravském, ale i v Ústeckém kraji. Zároveň schválil vyhlášení veřejné sbírky, která bude sloužit k potřebám, které se mohou vyskytnout do budoucna, ať už v kterýchkoliv postižených obcí. Možno je přispět jak do pokladniček, tak přímo převodem na účet. Pokladnička bude i na akcích kraje tak, aby peníze, které se tam shromáždí, byly k dispozici v budoucnu pro případy, kdy finanční pomoc bude nutná," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

O tom, že je rychlá pomoc nejúčinnější, se mohli lidé v postižených regionech přesvědčit i díky hasičům z našeho kraje. 

"My od té noci, kdy došlo k poškození území, tak jsme byli v kontaktu jak s hasiči, tak s naším krizovým řízením. Hned druhý den Hasičský záchranný sbor vypravil kolonu – 42 lidí a k tomu příslušný počet techniky, kteří působili na Moravě v podstatě až do tohoto týdne. Střídali se ve třídenních rozestupech a pomáhali tam, kde to bylo třeba, zejména s odstraňováním rozbořených budov," přiblížil hejtman.

O činnosti profesionálů i dobrovolníků v místech přírodní katastrofy má kraj přehled.

"Myslím si, že byla výborně koordinovaná. V řádu hodin v rámci celé ČR vyjely týmy, které pomáhaly hned od druhého dne v postiženém území. Vím také o zpětné vazbě z jižní Moravy, kde působil náš Hasičský záchranný sbor, že do toho vnesl systém. Tzn., že i lidé, kteří tam začínali v nějakém chaosu, tak tomu naši hasiči dali nějaký řád. Ocenil to i starosta Lužice. Myslím si, že to jejich působení tam udělalo čest Karlovarskému kraji," dodal Kulhánek. 

Do veřejné sbírky je možné do zapečetěné pokladničky umístěné v recepci budovy A Krajského úřadu Karlovarského kraje, Závodní 353/88, Karlovy Vary. Další možností je zaslání příspěvku na bankovní účet číslo: 123-3116600247/0100.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy