Region: Kraj pořídil dvě desítky mobilních defibrilátorů do terénu (TV Západ)

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje zakoupila dvě desítky automatizovaných externích defibrilátorů pro potřeby těch, kteří se často na místo nehody dostávají jako první.

dezinfekce

Záchranáři je také proškolí, aby mohli poskytnout okamžitou pomoc ve chvíli, kdy rozhodují minuty.

„Tam je úplně nejdůležitějších prvních pět, šest minut, kdy ještě k té fibrilaci dochází. Poté, když se to srdce úplně zastaví – tomu se říká systolie, a výsledky u pacientů, i když přežijí, jsou opět zase horší než u těch, u kterých je zachycena fibrilace a podán výboj,“ vysvětlil ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Roman Sýkora. 

Přístroj sám zanalyzuje, kdy je možné použít elektrický výboj do srdce.  

„Je to vlastně úplně ten nejdůležitější úkon, protože to míhající se srdce v tu chvíli, kdy dostane výboj, může spustit svoji normální běžnou aktivitu, vrátit ten oběh do původního stavu a nemusí dojít k jeho úplnému zastavení, tzv. asystolie. Úplně přesně jich bylo loni 274, jestli se nemýlím, ale osciluje to mezi 250 a 300. Je to běžná incidence náhlé zástavy oběhu, jako je popisovaná v literatuře - 100 na 100 tisíc obyvatel a rok,“ dodal Sýkora.

„Každý z těch přístrojů má i záznamovou jednotku, která je schopna vyhodnotit, jak ten zásah na místě probíhal. Po určité době, půl roku - možná roku, fungování tohoto projektu si necháme vyhodnotit situaci vedením Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje. Pokud projekt bude úspěšný, určitě v něm budeme pokračovat, tak abychom pokryli všechny jednotky, které jsou tzv. prvosledové při nějakém zásahu. Z rozpočtu kraje na tuto akci jdou 2 miliony korun. Díky otevřenému výběrovému řízení se podařilo ještě 200 tisíc korun ušetřit. My je použijeme na nákup čtyř, možná pěti dalších defibrilátorů, které ještě použijeme,“ slíbil krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš.

Zdravotníci zároveň proškolí složky, které automatizované externí defibrilátory získají.

„My ty lidi budeme školit skrz naše vzdělávací středisko. Lektoři záchranky budou proškolovat členy těch posádek nebo výjezdových skupin integrovaného záchranného systému. Automatizované externí defibrilátory budeme distribuovat podle potřeby – naší analýzy, kterou jsme si vyrobili. Zatím to vypadá, že nejvíce jich dáme po kraji Policii ČR, hasičům, městské policii a sborům dobrovolných hasičů,“ přiblížil Sýkora.

Přístroje získají policejní jednotky v Aši, Bečově nad Teplou, Bochově, Habartově, Chebu, Jáchymově, Lázních Kynžvart, Lokti nad Ohří, Nové Roli, Perninku a Plesné. Vybaveni budou také profesionální hasiči z Mariánských Lázní a dobrovolní z Horního Slavkova, Teplé i Žlutic. Dva defbrilátory půjdou k jednotkám karlovarských strážníků, po jednom získá Městská policie v Nejdku, Ostrově a Sokolově.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy