Region: Kraj i v příštím roce poskytne sociálním službám zápůjčky (TV Západ)

Zápůjčky pro sociální služby, které pomáhají řešit složitou finanční situaci v začátku kalendářního roku poskytovatelům v Karlovarském kraji, by mohly v budoucnu díky novému systému přestat být potřebné.

dezinfekce

Vše by mělo souviset s postupnou digitalizací a zrychlením agend. 

„Doba se posunula, mnohem víc věcí elektronicky, mnohem víc věcí se digitalizace dalo. Takže jsou kraje, které umí odeslat ty první splátky dotací, nikoliv na konci března nebo začátku dubna, ale do konce února. Dokáží to udělat tak, aby výplaty za leden, což je první náklad toho kalendářního roku, ty služby už měly uhrazeny z dotace přímo a tudíž žádné zápůjčky dělat nemusí. No a tohle by bylo bezvadné, kdyby se povedlo i u nás. K tomu směřujeme,“ vysvětlil radní Karlovarského kraje Robert Pisár. 

Postupné zavádění bude vyžadovat spolupráci s jednotlivými poskytovateli. Sociální služby jsou dnes již kompletně schopny podávat agendu elektronicky, závisí tedy na Kraji, jak jednotlivé úkony zvládne v průběhu času. 

„Ve státním rozpočtu se schválí balík peněz v kapitole 313 na sociální služby a z toho si Ministerstvo práce a sociálních věcí oddělí část pro služby, které jsou v takzvané síti nadregionální služeb. No a ten zbytek se potom rozdělí směrným číslem, které je přílohou zákona, mezi ostatní kraje. A my tu informaci o tom, kolik peněz reálně doputuje do Karlovarského kraje, dostaneme na začátku ledna a fyzicky ty peníze dejme tomu do konce ledna, nejpozději na začátku února. Takže tohle je to, co k tomu potřebujeme vědět a na co my jsme odkázáni. Do doby, dokud nevíme přesně, kolik přijde, tak nemůže Odbor sociálních věcí zpracovávat návrhy dotací a Zastupitelstvo o nich nemůže rozhodovat. Potřebujeme znát přesné částky,“ dodal Pisár. 

Formuláře a žádosti pro rok 2024 jsou již zveřejněné na webu Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy