Region: Kraj chce více peněz z Programu rozvoje regionů (TV Západ)

Rozdělování peněz obcím do tří tisíc obyvatel v jednotlivých krajích v rámci programu Ministerstva pro místní rozvoj vykazuje řadu nerovností. Pro náš Karlovarský kraj se jedná o velmi nevýhodnou situaci, kdy dlouhodobě dochází k nižším alokacím.

dezinfekce

Příkladem mohou být finance na komunikace a veřejné budovy Programu rozvoje regionů pro obce do 3 tisíc obyvatel. 

„Kde už Karlovarský kraj dopadl ve srovnání s předchozími lety o něco lépe. Když to shrnu, tak jen v tuto chvíli bylo podáno 22 úspěšných žádostí za cenu zhruba asi 46 milionů korun. A ve srovnání, když bychom to vzali na počet obyvatelstva, kdy by nám mělo v uvozovkách, když to chceme nějak srovnat, odpovídalo zhruba 3,1 %, tak v tom letošním roce je to 4,7 %. Nicméně ty předchozí ročníky byly pro Karlovarský kraj o dost horší. V roce 2021 to vycházelo asi na půl procenta, v roce 2022 potom 2,9. Takže vlastně i na základě těch našich připomínek i Ministerstvo dělalo právě v tom roce 2023 jako zásadní změny bodovacího systému tak, aby zvýhodnil strukturálně postižené regiony i hospodářsky, sociálně ohrožená území obce, menší obce, kde mají větší body apod.,“ vysvětlil radní Karlovarského kraje Vít Hromádko. 

Výše příspěvku je i tak stále nedostatečná.

„Přes ty úpravy toho bodového hodnocení jsou tam tři kraje, které neustále každý rok dostávají zhruba dvakrát tolik peněz, než by měly. A na to se chceme taky ještě podívat a případně i toho Ministerstva zeptat,“ potvrdil radní. 

Řešením by mohlo být pevné stanovení financí podle procenta obyvatelstva formou krajských obálek. Dílčím úspěchem jsou podle vedení kraje již ministerstvem zapracované podněty na vymezení využití financí, kdy například nově lze uplatnit podporu i na součásti komunikací, tedy mostky nebo opěrné zdi.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy