Region: Kraj chce koupit 170 autobusů na CNG (TV Západ)

Rada Karlovarského kraje vyhlásila velkou zakázku na obnovu vozového parku autobusů pro linkové spoje. Celkem 170 vozidel na CNG pohon může vyjít až na 800 milionů korun.

dezinfekce

"Něco přes sto by mělo být menších autobusů do osmi a půl metrů délky a 69 je těch větších autobusů, které jsou do 11 metrů. Tyto autobusy bychom chtěli vypustit od 1. ledna 2023 na všechny linky a spoje v Karlovarském kraji. Všechny tyto autobusy by měly být na CNG, tzn. ekologické, tak, abychom zlepšili zase o něco málo ovzduší v Karlovarském kraji. Díky tomu, že by mělo jít o tyto ekologické autobusy, tak jsme uspěli se žádostí o dotaci. Celkem bychom měli dostat 600 milionů z fondu Evropské unie ze státního rozpočtu a asi 200 milionů korun počítáme, že by platil Karlovarský kraj ze svého rozpočtu. Má to samozřejmě pro nás dopad i ekonomický, protože my dnes dopravcům, kteří jezdí v Karlovarském kraji, hradíme i odpisy, tzn. i cenu autobusu.Takže o tyto odpisy – částku, budeme platit méně či bychom platili méně u nových autobusů, které bychom tak jako tak chtěli stejně od 1. ledna 2023, aby jezdily v Karlovarském kraji," popsal náměstek hejtmana Jan Bureš. 

Kraj by měl jen na odpisech šetřit ročně zhruba 80 milionů korun. 

"Druhou částkou samozřejmě pak bude i otázka pohonných hmot, protože dnes hradíme naftu, kdežto CNG – zemní plyn, je o polovinu levnější než nafta. Kdo s nimi bude jezdit, ještě v tuto chvíli nemohu říci. Teprve tam bude probíhat výběrové řízení. Máme ho plánované na příští rok. Celý kraj je rozdělený do čtyř oblastí. Na tři oblasti bude probíhat soutěž. Čtvrtou oblast, což je Bochovsko, Žluticko a Toužimsko, bychom rádi dali malým regionálním dopravcům napřímo tak, jak to umožňuje i legislativa Evropské unie," přiblížil Bureš. 

Větší autobusy by měly být nízkopodlažní. Výběrové řízení je nastaveno na dvě kritéria. Cena dodávky tvoří 70 % a 30 % pak spotřeba vozů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy