Region: Jako první budou proti koronaviru očkováni zdravotníci

Karlovarský kraj obdrží v období od 28. do 29. prosince 2020 prvních 975 dávek vakcíny proti koronaviru společnosti Pfizer. Obratem se pak začne v očkovacích centrech karlovarské, sokolovské a chebské nemocnice s očkováním zdravotníků, zaměstnanců pobytových sociálních služeb a složek Integrovaného záchranného systému (IZS), tedy záchranářů, hasičů či policistů. Zahájení dobrovolného a bezplatného očkování zájemců z řad veřejnosti se předpokládá s největší pravděpodobností od února 2021.

dezinfekce

„Prioritní je pro nás v tuto chvíli zajistit akutní zdravotní péči v nemocnicích na území regionu, činnost záchranářů a dalších složek IZS, pracovníků v zařízeních následné péče, v domovech pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Proto budeme v Karlovarském kraji v první fázi očkovat právě zájemce z těchto profesí. Platí to i pro praktické lékaře a ambulantní specialisty,“ vysvětlil Josef März, uvolněný zastupitel Karlovarského kraje pro oblast zdravotnictví.

Kraj ve spolupráci s nemocnicemi nyní připravuje objednávkový systém očkování pro veřejnost. Zároveň s tím se pak stanoví ordinační doba očkovacích center.

„Pro imobilní zájemce o očkování počítáme s výjezdy odběrového týmu záchranářů. Všechny informace, které budou občané k očkování potřebovat, včas zveřejníme. Očkování je jedinou cestou, jak můžeme vyhrát boj s koronavirem. Věříme proto, že tuto možnost využije hned po zdravotnících a ostatních vybraných profesích co největší počet našich občanů. Proces vakcinace nastavíme tak, aby lidé bezprostředně po aplikaci byli pod dozorem v očkovacím centru, a my jsme měli jistotu, že všechno zvládli v pořádku,“ dodal Josef März. 

V měsíci lednu by měl Karlovarský kraj obdržet dalších 3x 975 dávek vakcín. Tato vakcína se aplikuje ve 2 dávkách, a to v rozmezí 21 dní. Počet očkovaných osob je tedy třeba dělit dvěma. Příprava očkování zatím probíhá na celostátní i krajské úrovni. Jakmile budou známy všechny potřebné informace, budou k dispozici u praktických lékařů, lidé je najdou na stránkách Karlovarského kraje, Karlovarské krajské nemocnice, Nemocnice Sokolov i na sociálních sítích. 


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy