Prodej uhlí ze zdrojů České republiky

Naše země má velké nerostné bohatství. Mezi něj zahrnujeme i horninu, která dokáže hořet a poskytuje teplo do našich domovů. Prodej uhlí zažívá nárůst po rocích útlumu. Efektivita současných topných zařízení vám umožní plně využít energii tohoto paliva.

dezinfekce

Kde se vzalo uhlí?

Jak už název napovídá, uhlí se skládá převážně z prvku jménem uhlík. Vzniklo z rostlinné hmoty, která se při dávných povodních nahromadila v bažinách u velkých jezer. Hlavním zdrojem jsou převážně vzrostlé stromy, přesličky a plavuně. Ty následně přikryl písek a jíl přinášený vodou. Dlouhodobé stlačení a zahřátí v hlubinách Země pod velkou vrstvou hornin přeměnilo stromy ve starší černé uhlí a mladší hnědé uhlí.

Pytlované uhlí vám ušetří námahu

Aktivní prodej uhlí probíhá dvěma způsoby. Tím prvním je dovoz sypaného na korbě auta a druhým je doručení pytlované uhlí na paletě. To sypané je levnější, ale je s ním spojena spousta práce, abyste uskladnili všechno uhlí. Cena pytlovaného je mírně vyšší, ale v částce je zahrnutý i váš ušetřený čas. Také se zbavíte oblaků prachu, protože je vše uzavřeno v plastovém pytli. V zimních měsících se v něm může vlivem prudkých výkyvů teplot objevit kondenzovaná voda. Proto si několik balení doneste předem, otevřete a nechte ji odpařit.

Černé uhlí z Karviné

V současnosti probíhá dolování černého uhlí už jen v ostravsko - karvinském revíru. K spotřebitelům se dostane jen malé množství. Většina končí v elektrárně Dětmarovice. Je silně výhřevné. Podíl uhlíku představuje 72 až 92 %. Také obsahuje málo těkavých složek při výhřevnosti 24 MJ/kg. Proto se černé uhlí využívá na intenzivní vytápění prostor, hlavně v zimním období.

Severočeské hnědé uhlí

Hnědé uhlí se získává povrchovou těžbou v severních Čechách. Je méně výhřevné. Podíl uhlík je 70 až 75 % z celkového obsahu a má více těkavých složek. Výhřevnost je 18 až 20 MJ/kg. Cenově vychází levněji než černé uhlí. Setkáte se s názvy mostecké a bílinské či ledvické uhlí. Vždy dle místa těžby. Liší se od sebe výhřevností a popelnatostí, proto vždy vybírejte s ohledem na váš typ kotle.

Velikost frakce uhlí podle topných zařízení

Prodej uhlí můžeme pomyslně rozdělit do tří druhů frakcí. Pro automatické kotle jsou určené ty nejmenší s rozměry do 2 cm. Podle suroviny mají rozdílné názvy. Jsou jimi hrášek v označení pro černé uhlí a ořech 2 pro hnědé. Pro klasická kamna se využívají kousky s velikostí 2 až 4 cm a název ořech 1 platí pro obě uhlí. Největší kostka s velikostí od 4 do 9 cm se používá pro topení v klasických kamnech a roštových kotlích.

Chcete si pořídit uhlí?

Potřebujete si koupit uhlí? Prodej uhlí po paletách nabízí e-shop Optimtop.cz. Jsou dostupné všechny frakce hnědého a černého uhlí. Ořech 1 a 2, hrášek i kostku zakoupíte pytlované po 25 kg. Potřebujete se před nákupem poradit? Na infolince vám jsou k dispozici odborníci s velkým přehledem. Doprava je po celé České republice zdarma.

Zdroj foto: Freepik

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy