Ostrov: Zastupitelé bez obtíží schválili rozpočet na rok 2024 (TV Západ)

Rozpočet města Ostrova na rok 2024 schválilo Zastupitelstvo na svém zasedání ve středu 13. prosince. PO zhruba hodinové rozpravě vyjádřilo podporu 18 z 20 přítomných Zastupitelů.

dezinfekce

Navrhované příjmy města činí okolo 534 milionů, výdaje pak 613,5 milionu. Rozdíl 79 milionů bude vyrovnán zapojením vlastních úspor z let minulých. 

„V tomto případě jde o rezervu. V podstatě to není ani zapojení toho případného hospodářského výsledku, který teprve budeme znát, až skončí ten rok a schvalovat ho budeme až na konci prvního čtvrtletí příštího roku. Takže opravdu je to ta rezerva, která je z minulosti. To zapojení je proto, že ty, zejména investiční nebo kapitálové výdaje, které bychom chtěli, to znamená ty projekty investiční, tak město nebo současné vedení si předsevzalo, že by rádo něco vybudovalo v tom městě, tak proto je tam i takový ten převis těch výdajů nad těmi příjmy,“ uvedl místostarosta Ostrova Pavel Čekan. 

Podobně jako v jiných městech tvoří největší položku z rozpočtu tzv. běžné výdaje. 

„Ty samotné mandatorní výdaje činí skoro 480 milionů korun. Takže ona ta částka na ty běžné výdaje, tak je docela vysoká. Do toho se samozřejmě promítají platy úředníků, ale promítá se do toho i to, co je zasmluvněno jako trvalá povinnost města. To znamená starat se o to město, ať už je to úklid, sekání trávy a podobně. Pokud to jen trochu jde, tak samozřejmě se snažíme nějakým způsobem šetřit. Teď i v rámci organizační struktury jsme řešili to, že jsme tady měli zaměstnance, kteří byli v podstatě přijati proto, že byl instalovaný radar v obci Stráž. Spravuje ho ale ORP, tzn. město Ostrov. A protože jsme na to přijali zaměstnance a v současné době pravděpodobně řidiči už jezdí daleko opatrněji, anebo prostě výkaz těch pokut nebo těch přestupků je daleko nižší, tak jsme tak jsme se rozhodli, že vlastně dvě místa zrušíme,“ přiblížil místostarosta. 

Ostrov má na příští rok několik větších investičních akcí. Dokončit by se měla výstavba zbrojnice jednotky dobrovolných hasičů za 74 milionů korun. 

„Druhou další akcí, takovou větší, tak je vlastně nástavba družiny na Základní škole Májová. Ten projekt je za nějakých 42 milionů korun. Ten projekt je dotační, to znamená, tam v příštím roce budeme očekávat, že by nám, pokud to stihneme dokončit, zadministrovat, takže bychom měli dostat peníze v příštím roce ještě zpět a jednalo by se zhruba o 30 milionů korun, které by se nám měly vrátit. Nicméně, protože není douzavřena smlouva s poskytovatelem dotace, tak vlastně jsme tyto peníze zatím nemohli zapojit do příjmu. Rádi bychom, pokud vše půjde tak, jak si představujeme, rozjeli Projekt kreativního prostředí Domu kultury. To znamená, je to nějaká lehká rekonstrukce Domu kultury, co se týče stavebních prací. Ale samozřejmě bude to mít dopad i na ten provoz, protože bychom tam chtěli v rámci tohoto projektu realizovat i nové scénické osvětlení, například ozvučení apod. Ten projekt je v současné době někde kolem pětasedmdesáti milionů korun a zatím bohužel se nám to podle té projektové dokumentace cpe trochu nahoru. Máme tam už přislíbenou dotaci, takže uvidíme, jak se to podaří nakonec finalizovat, protože projektová dokumentace by měla být hotova na začátku příštího roku a pak se budeme rozhodovat, co se týče výběrového řízení, v jaké podobě a v jaké výši bychom ten projekt skutečně realizovali. A ten projekt by určitě přesáhl, nebyl by dokončen v roce 2024 a předpoklad je rok 2025,“ připomněl Čekan. 

Rozjet by se měla také úsporná opatření v energiích, kdy se plánuje zahájit využití fotovoltaiky na budovách města včetně úložišť, kde má město již podány 4 žádosti s dotacemi. 

„A protože tam je financování vlastně ex post, tak to budeme muset předfinancovat. A pokud se to povede ještě v příštím roce dokončit, tak je i předpoklad, že se nám část těch peněz vrátí, ale zároveň budeme moci i počítat s tím, že budeme mít úsporu třeba na spotřebě elektrické energie. To znamená na příští rok, respektive tu úsporu budeme moci už počítat třeba v tom následujícím rozpočtu pro rok 2025. Jinak ty kapitálové výdaje, které chystáme na příští rok, tak jsou ve výši 133 milionů korun,“ shrnul místostarosta Pavel Čekan. 

Opozice s celkovou strukturou rozpočtu souhlasí a schválení rozpočtu podpořila. Nicméně v něm postrádá větší důraz na přípravu dalších investičních akcí. 

„Já musím na začátek říci, že je vždy lepší pro město, když má špatný rozpočet, než když nemá žádný rozpočet. Proto jsme ten rozpočet podpořili, hlasovali jsme pro něj. Ten druhý důvod, kvůli kterému jsme ho podpořili, je ten, že vlastně ty hlavní investiční akce, které se budou konat v příštím roce, tak jsou akce, které jsme my buď rozjeli, nebo připravili. Namátkou třeba oprava Domu kultury nebo nástavba družiny na Základní škole Májová. Trošku mi tam vadí, že tam nejsou přípravy projektů pro další období, protože město, pokud nemá připravené projekty, tak se jí samozřejmě velmi těžko žádá o nějakou dotaci a ve své podstatě se nerozvíjí. Ale jinak v tom rozpočtu jsem nenašel nic tak strašného, kvůli čemu bychom měli být proti. Navrhoval jsem tam nějaké přesuny, navýšit příjmy zhruba asi o deset milionů, seškrtat výdaje asi o sedm milionů, což by byla částka, o kterou bychom mohli méně čerpat z Fondu budoucnosti. To jsou prostředky, které jsme si na spořili v minulém období na spolufinancování projektů, které by byly schopné financovat třeba z Evropské unie. Teď se rozpouští v tom rozpočtu, tak samozřejmě bychom rádi, aby se jich rozpustilo co nejméně,“ popsal Zastupitel Jan Bureš.

Na příjmové stránce opoziční strany vnímají také nejistotu v naplnění některých kritérií, jichž se dotýkají změny na centrální úrovni. 

„Já jsem si ten návrh, který připravil finanční odbor Městského úřadu v Ostrově zkonfrontoval s tím, jaká je predikce z Ministerstva financí. A byť se to v jednotlivých položkách liší, tak celkové číslo je plus mínus stejné. Takže jsem i chválil na Zastupitelstvu kolegyně a kolegy z Městského úřadu v Ostrově, že po této stránce ten rozpočet připravili velmi pěkně a velmi pečlivě,“ komentoval Bureš. 

„Nárůst jakoby těch příjmů se držíme někde kolem dvou, tří procent, protože nejde jenom o konsolidační balíček, ale ona bohužel i ta doba konjunktury už je dávno pryč a teď je přesně ten opak a vypadá to, že i z hlediska té inflace, z hlediska toho, co se děje na trhu, zejména v České republice s třeba s elektrickou energií apod., tak nás vlastně nějakým způsobem tlačí, abychom zbytečně nevytvářeli nějaké výdaje, které bychom potom nemohli nějakým způsobem naplnit a nebo je udržovat. To znamená, že všechny i ty přípravy těch investičních projektů, tak se snažíme tak, abychom byl předpoklad, že se nám je podaří realizovat,“ uzavřel místostarosta Čekan. 

Návrh schváleného rozpočtu najdete na stránkách města s odkazem v textové části reportáže.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy