O větším využívání karlovarského letiště jednala hejtmanka Jana Vildumetzová v Moskvě

I když počet turistů z Ruské federace v České republice stoupá, letiště v Karlových Varech využívá asi jen deset procent z nich. Letos v prvním pololetí do Karlových Varů z Ruska zavítalo 44 000 návštěvníků, na místní letiště ale přiletěli pouze 4 000 z celkového počtu.

dezinfekce

Karlovarský kraj chce situaci změnit. Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová proto o větším využívání letiště tento týden jednala v Moskvě.

"Potřebujeme rozšířit vzletovou a přistávací dráhu tak, aby v Karlových Varech mohla přistávat všechna letadla včetně těch velkokapacitních," říká hejtmanka Karlovarského kraje a předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová.

"S financováním by mohl pomoci vládní program Restart regionů. Posílení kapacity karlovarského letiště je jedním z jeho zamýšlených konkrétních opatření. A fakt, že se v Rusku o nás bude více vědět, byl i jeden z cílů mé cesty do Moskvy," dodává Jana Vidlumetzová.

Vlastníkem letiště v Karlových Varech je od roku 2004 kraj. Areál se od té doby modernizuje tak, aby se zvýšil komfort odbavení cestujících a kvalita služeb jako taková. Mimo jiné vznikla nová letištní hala, která připomíná kovový trup letadla, došlo k rekonstrukci vzletové a přistávací dráhy a zlepšilo se i světelné zabezpečovací zařízení. Letos zahájila provoz nová požární stanice. A do konce roku by se Karlovarský kraj měl stát majitelem pozemků, které potřebuje pro potřebnou úpravu letecké dráhy. 

O nové stanici pro letištní hasiče jsme vás informovali zde.

„Z letiště v současné době létá dvakrát týdně pravidelná letecká linka do Moskvy, charterové spojení do Taškentu a na konci srpna se uskutečnil poslední let sezónní linky do Tel Avivu. Chtěli bychom navázat na rok 2012, kdy letiště poprvé v historii v jednom roce odbavilo 100 000 cestujících. Mimo jiné i proto, že existovalo daleko více pravidelných leteckých spojů do Ruska. Konkrétně do Jekatěrinburgu, Moskvy, Petrohradu, Samary a Ťumeně,“ uvádí dále Jana Vildumetzová.

Zvýšit zájem o letiště v Karlových Varech by mohla i cesta prezidenta ČR Miloše Zemana za ruským Vladimirem Putinem. Chystá se tam 20. listopadu 2017. Hejtmanka a předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová ho požádala, aby se stala členkou české delegace a mohla tak Karlovarský kraj představit i na úrovni nejvyšších představitelů státu.

Karlovarský kraj patří mezi nejatraktivnější turistické destinace v České republice. V prvním pololetí letošního roku se v tamních zařízeních ubytovalo 504 893 turistů, což znamená meziroční nárůst domácích hostů téměř o 14 procent. Zahraničních hostů bylo dokonce o zhruba 24 procent víc. Nejvíce návštěvníků přijelo z nejbližšího Německa, konkrétně 168 699, hned druzí byli hosté z Ruska.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy