Mokřiny: Obnova památníku vyšla na 90 tisíc

Ašská radnice dokončuje v Mokřinách obnovu památníku, věnovaného obětem války. V krátkém čase je to už druhé pietní místo, které je upravováno.

dezinfekce

Předtím obdobnou renovací prošel památník ve Vernéřově (o tomto jsme vás informovali zde).

Znovuodhalení mokřinského památníku, který se nachází před vchodem do evangelického kostela, se chystá na 11. listopad, kdy bude připomenuto 100. výročí konce 1. světové války.

Obnova památníku vyšla na cca 90 tisíc korun. Zakázka by zadána kamenictví Petr Žáček z Habartova. Kromě očištění celého tělesa památníku byla renovována deska se jmény padlých, kde se ve zlatém odstínu zvýraznila jména padlých. Podařilo se také opravit prasklý roh desky a za spolupráce s matričním úřadem doplnit údaje u dvou jmen, která bylo nutné ztotožnit s daty jejich narození a způsobem jak zemřeli. V současné době se dokončují drobné terénní úpravy kolem památníku.

Uvažováno je ještě o obnově orlice, umístěné nad deskou, která odtud kdysi zmizela. Jednalo by se tudíž o kopii vyrobenou podle fotografie.

Péči o válečné hroby upravuje zákon č. 122/2004 Sb., o válečných hrobech, který obcím s rozšířenou působností ukládá některé povinnosti, přičemž se nerozlišuje, zda se jedná o hroby našich nebo spojeneckých vojáků či hroby bývalých nepřátel. Na všechny padlé se totiž nahlíží jako na oběti válek. Cílem péče je zachování památníků či hrobů v důstojném stavu.

Na Ašsku je dohromady dvacet šest válečných hrobů a pietních míst, připomínajících dávné bitvy a jejich oběti.


Zdroj: město Aš


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy