Ministerstvo zdravotnictví připravilo systém odměn pro zdravotníky

Odměny dostanou také záchranáři a obdobné odměňování připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR pro pracovníky pobytových sociálních služeb. Mezi těmi, kteří na finanční podporu za uvedené období budou mít nárok, však nejsou zaměstnanci následné a dlouhodobé lůžkové péče. Hejtman Petr Kubis proto oslovil dopisem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby pracovníky „léčeben dlouhodobě nemocných“ do objemu finanční podpory zahrnul.

dezinfekce

„Jsme velmi rádi, že zdravotníci, záchranáři i pracovníci v sociálních službách odměny dostanou, protože si je plně zaslouží. Starali se a ještě starají o nemocné COVID-19, byli denně vystaveni riziku nákazy, přitom hlavně zpočátku museli najít způsob, jak účinně ochránit sebe i ostatní. Stejně na tom ale byli i zaměstnanci léčeben dlouhodobě nemocných, kteří se také starají o pacienty seniorského věku, nevyléčitelně nemocné. Je to mimo jiné případ zařízení REHOS Nejdek v našem kraji, které jsme vyčlenili pro příjem pacientů s koronavirem, a tyto pacienty z celého regionu jsme tam umisťovali a stále umisťujeme,“ zdůraznil hejtman Petr Kubis. 

Podobně funguje oddělení Nemocnice Mariánské Lázně, které poskytuje následnou a dlouhodobou péči, a v uplynulém období tam došlo k hromadné nákaze pacientů i zaměstnanců.

„Proto jsme přesvědčeni, že odměna plným právem náleží právě i těmto pracovníkům. V jejich případě dokonce nebylo nařízeno ze strany státu testování rapid testy, k němuž jsme nakonec přistoupili jako kraj a vedení léčeben jsme k testování zaměstnanců vyzvali s tím, že je zásobíme materiálem potřebným pro testování. Věřím, že ministerstvo zdravotnictví náš požadavek zohlední,“ vysvětlil krajský radní Jan Bureš.



Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy