Kynšperk: Nová kanalizace vzniká v Dolních Pochlovicích (TV Západ)

Společný projekt Kynšperku nad Ohří a Sokolovské vodárenské s.r.o. za více než 56 milionů korun, odkanalizování městské části Dolní Pochlovice, je největší současnou investiční akcí města. Kromě potřebné kanalizace a odvodnění dojde také k opravám místních komunikací.

dezinfekce

"Jedná se o ulici Nádražní, jedná se o ulici Pionýrská, Pochlovická a samozřejmě všechny boční, přilehlé ulice. Je to velká akce ve spolupráci opět se Sokolovskou vodárenskou, kdy skutečně tato akce je asi jedna z největších finančních zátěží,  kterou jsme vůbec za poslední léta dělali. Pro Sokolovskou vodárenskou je to  položení nové kanalizace, kterou mají sice z dotačního programu, ale i tak to dělá skoro 20 milionů korun. A dalších zhruba přes dvacet milionů korun dáváme my, protože oni položí tlakovou kanalizaci, my ta uděláme kompletně dešťovou kanalizaci, tzn. svody z jednotlivých domů a na základě toho se potom udělají nové povrchy, tzn. kompletně asfaltový povrch, nové osvětlení a nové chodníky, aby ta čtvrť celá, de facto celé Pochlovice jsme udělali najednou. Abychom se k tomu zpátky nevraceli a díky té kanalizaci, tak potom zase těch minimálně deset let na to nemusíme sáhnout," popsal starosta Kynšperku Tomáš Svoboda. 

Dosavadní stav kanalizace byl dlouhá desetiletí špatný a v poslední době neudržitelný. 

"Byla absolutně nevyhovující, dost často se ucpávala. Měli jsme s tím velké problémy, protože ta přečištěná voda se vypouštěla do řeky, nebylo to vždy optimální, tak proto jsme se na základě toho rozhodli a šli jsme do té opravy. Začali jsme už loni, tzn. 2021. Mělo by to být hotové zhruba 2023. Ono je to složité. Když se podíváte i na ty povrchy, tak nejdříve se ta kanalizace musí položit. Byly zde hydranty, tzn. nešla zde udělat tzv. spádová kanalizace, protože je zde zaprvé spodní voda, ale ta by nevadila, ale nicméně, když se spočítaly náklady, kdy bychom museli jít minimálně do čtyřmetrové hloubky, aby ten spád byl a stejně bychom se nevešli všude, protože v Pochlovické ulici jsou některé baráky "utopené" a tam by musela být kombinovaná s tlakovou. Takže jsme se domluvili a udělali všude tlakovou kanalizaci, kdy každý dům bude mít svojí šachtu, ve které bude mít čerpadlo a na základě tohoto čerpadla se bude do té tlakové kanalizace  vsakovat a veškerý ten odpad půjde do centrální kanalizace, která bude odváděná do čističky odpadních vod," přiblížil parametry nové kanalizace Svoboda. 

Tlaková kanalizace a výměna vodovodu je z části financovaná z Státního fondu životního prostředí. Na část projektu, která se týká modernizace chodníků, získalo město zhruba třímilionovou dotaci za Integrovaného regionálního operačního fondu díky Místní akční skupině Sokolovsko. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy