Kynšperk: Dvanáctý pohár Povodí Ohře vyhrál Rudolf Volný (TV Západ)

Již 12. ročník závodu "O pohár Povodí Ohře", který je součástí oslav Dne řeky Ohře, odstartoval v sobotu 29. července ve 14 hodin od Chocovického mostu. Cíl byl tradičně v Kynšperku u lávky, kde na vodáky, ale i návštěvníky akce čekal kulturní program a vyhlášení cen.

dezinfekce

„Řeka si zaslouží úctu, proto jsme udělali Den Ohře. Chtěli jsme, aby se to rozšířilo po celé řece. Říkali jsme, že něco musí být nosného na ten Den Ohře, tak Kynšperk si vzal závod kajaků a kánoí z Tršnic do Kynšperka. My máme Den Ohře oslavou závodem. Já si přeji, aby i ostatní města při řece si něco vymyslela a k úctě řeky něco pořádala,“ přeje si pořadatel akce v Kynšperku Miroslav Volf.

Pořadatel neskrývá obavy z dalšího vývoje podmínek pro pořádání podobných akcí. 

„Ono totiž všechno záleží na penězích a na svobodě, co člověk může a nemůže dělat. Já mám velkou obavu, že příští rok, nevím, jestli toto budeme moci pořádat,“ dodal Volf.

Každoročně akci podporuje řada sponzorů včetně města Kynšperka.

„Důležitější než finance, jsou samozřejmě lidé, kteří to organizují. Za což panu Volfovi musím poděkovat. Pan Volf je totiž hlavním organizátorem této akce a bez něj by to tady prostě nefungovalo. Chtěl už s tím „šlehnout“, ale my jsme ho přemluvili a on v tom pokračuje. My jsme za to rádi a vidíte sami, že to funguje a bude to bezvadné,“ myslí si starosta Kynšperka Tomáš Svoboda.

Jako první do cíle nenáročné osmnáctikilometrové trati dorazil ve skvělém čase bývalý rychlostní kanoista Rudolf Volný. Jeho vítězný čas - hodina 25 minut. 

„Jelo se dobře, protože byl dobrý stav vody a měl jsem dobrou loď. Na vodě jsem v podstatě od 14 let. Kdysi jsem jako mladý kluk závodil. Dalo by se říct 60 roků na vodě,“ prozradil Volný.

Ohře je pro něj srdeční záležitostí a sjet si ji považuje za téměř povinnost každého vodáka.

„Ohře jako jediná řeka v republice, i když je málo vody všeobecně v celé republice, je dobře splavná. Ne úplně nejlépe jako, ale je. Řekl bych, že nikdy nestrádá. Takový stav, kdy je nesjízdná - to jsem ještě nezažil,“ vzpomíná Volný.

Během kulturního programu vystoupilo Duo Relax a Wopejkači z Chebu. Připravena byla i vatra a na vedlejším fotbalovém hřišti se představili modeláři. K vidění byly létající modely vrtulníků i dalších letadel, ale také auta. Město pro letošek naplánovalo úpravu místa, kde se akce pořádá. 

„Tady bylo dříve koupaliště. Lidé se chtěli v Kynšperku někde koupat, u splavu to bylo docela frekventované, tak jsme řekli ano, že bychom zde obnovili takové zázemí pro koupající. Když se tady podíváte, tak jsou zde připraveny lavičky, přidali jsme odpadkové koše, jsou tady i sezení se stříškami apod. V současné době máme objednáno a přislíbeno, že zde budeme dávat plovoucí ponton, aby lidé, kteří se tady budou koupat, měli dobrý přístup do vody,“ vysvětlil starosta Svoboda.

Místo se vyčistí a bude sloužit i pro další sezóny.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy