Kraslice: Noví lékaři a zubaři mohou od města získat až půl milionu korun

Na 14. zasedání Zastupitelstva Kraslic ve čtvrtek 22. února byl schválen materiál na podporu zdravotní péče v primární oblasti. Město se, podobně jako řada dalších nejen v našem regionu, potýká s nedostatkem lékařů, především zubařů, praktiků pro dospělé, ale i děti a dorost.

dezinfekce

„Situace s dostupností zdravotní péče je v periferních regionech obecně nedobrá. Zajistit služby je zákonnou povinností zdravotních pojišťoven. I ty však přiznávají, že v podstatě nedisponují způsoby, jak donutit lékaře otevřít v ordinaci v místě, kam doktor nemá zájem jít. Města pak nemají v tomto pravomoci žádné a mohou reagovat pouze zvyšováním pobídek pro doktory, což již roztočilo vlnu přeplácení mezi jednotlivými regiony, která však není pro rozpočty obcí dlouhodobě únosná. Na zdravotnictví totiž nedostávají obce ani korunu,“ povzdychl starosta Kraslic Jan Šimek.  

Jednou z podmínek pro získání příspěvku je poskytování péče v daném oboru po dobu 3 let v rozsahu alespoň 20 hodin týdně rozložených do 3 pracovních dnů s tím, že minimálně jeden den bude s odpolední ordinační dobou. 

„Žadateli může být podle těchto pravidel poskytnut finanční dar formou motivačního bonusu až půl milionu korun. Situaci ve zdravotnictví vnímáme jako jednu z klíčových problematik a hodláme se jí věnovat s maximální odpovědností. V nedávné době jsme například vytipovali dva pozemky, které by po změně Územního plánu mohly být od léta k dispozici pro výstavbu příchozím lékařům,“ dodal Šimek.

Kromě nově schválené peněžní podpory pro nové lékaře mají Kraslice od loňska fungující dotační program na podporu studentů stejných oborů. Podle informací z úřadu jsou před podpisem první dvě smlouvy v tomto programu.

K půlmilionové pobídce Kraslic může případný zájemce z řad praktických lékařů připočítat dalších 800 tisíc korun od Všeobecné zdravotní pojišťovny a stejnou částku v rámci systému podpory od Karlovarského kraje. Celkem by si tedy nový lékař mohl přijít na zajímavých 2,1 milionu korun. 

Odkaz na podrobnější informace k programu najdete v tomto odkaze.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy