Kraslice: Město slaví výročí 650 let Koncertem pro Amati

Kraslice jsou známé výrobou hudebních nástrojů a právem označovány jako město hudby. A právě hudbou oslaví západočeské město výročí 650 let od založení. Koncert vážné hudby, připomínající historii města i známého výrobce hudebních nástrojů firmu Amati, proběhne v pátek 4. září od 18 hodin v Domě kultury.

dezinfekce

Na slavnostním „Koncertě pro Amati“ zahrají muzikanti na nástroje, které firma vyrábí či vyráběla, ať jsou to housle, hoboj, trumpety, klarinety, saxofony nebo pozouny. V programu vystoupí známý houslista Václav Hudeček a klavírista Lukáš Klánský nebo studentka Pražské konzervatoře Štěpánka Andělová, která zahraje na hoboj. Nebude chybět ani vystoupení žáků místní Základní umělecké školy s originály nástrojů z Amati. 

„Z důvodu koronaviru bohužel nemohou proběhnout řádné oslavy města. Ale bez povšimnutí toto jubileum nebude. Rozhodli jsme se uspořádat koncert, který připomene nejen 650 let historie města, ale i historickou vazbu s významným výrobcem hudebních nástrojů Amati a současný boj o jeho záchranu,“ uvádí Otakar Mika ze Spolku přátel města Kraslice, který dlouhodobě usiluje o to, aby město kulturně žilo.

Společnost Amati, která je světoznámým výrobcem hudebních nástrojů, je s městem úzce spjata.

„Chceme ukázat, že ačkoliv je Amati momentálně v konkurzu a čeká na nového majitele, žije a vyrábí dál. Je to tradiční firma, kde pracují místní zaměstnanci a všichni se nyní snažíme zajistit jí další budoucnost. Jedním z cílů této akce je oživit značku Amati, která se sice dostala do složité situace, ale má smysl jí pomoci,“ říká Jiří Melničuk, krizový manažer Amati.

Akce se zúčastní současní i bývalí zaměstnanci. Organizátoři chtějí koncertem ocenit a vyzdvihnout právě ty, kteří pro firmu pracují nebo dlouhodobě pracovali.

Amati se nebude prezentovat pouze nástroji, na které budou hrát hosté. V předsálí je plánována výstava mapující sortiment, který se v kraslické firmě vyrábí. Účastníci si budou moci hudební nástroje vyzkoušet či zakoupit.  

Koncertu se zúčastní také představitelé kraje, starosta Kraslic i starostové okolních obcí. Pozvání přijal i bývalý dirigent celosvětově známého orchestru AMATI Kraslice Karel Hájek. Celým večerem provede jako moderátor Jiří Vejvoda, publicista a bývalý ředitel festivalu Zlatá Praha.

Vstupenku v ceně 100 Kč lze zakoupit v pokladně Domu kultury v Kraslicích. 

Krajský soud v Plzni zahájil insolvenční řízení nad výrobcem hudebních nástrojů Amati v loňském roce a v únoru 2020 prohlásil jeho konkurs. V současnosti usiluje o záchranu Amati insolvenční správce KONREO v.o.s. spolu se zaměstnanci v čele s krizovým manažerem Jiřím Melničukem. Výroba pokračuje i nadále. Pro město Kraslice je firma Amati důležitá nejen jako zaměstnavatel, ale také jako marketingová značka. Hudební sortiment se zde vyrábí už od 17. století. Světoznámý výrobce se specializuje na žesťové a dřevěné hudební nástroje.


Zdroj: Lucie Vurbsová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy