Krajští radní se sešli se zástupci obcí Ostrovska a Krušnohoří

Členové Rady Karlovarského kraje v čele s hejtmankou Janou Vildumetzovou společně jednali se starosty z území obce s rozšířenou působností Ostrov. Na městském úřadě v Jáchymově přivítal účastníky setkání starosta Bronislav Grulich.

dezinfekce

Hejtmanka nejprve informovala představitele obcí o tom, že se podařilo získat ze Státního fondu dopravní infrastruktury pro kraje 4 miliardy na opravy silnic II. a III. tříd a mostů.

„Pro náš kraj to znamená asi 145 milionů korun, což je o 25 milionů více než loni, a my můžeme uskutečnit opravy silnic a mostů, které jsme plánovali a jsou velmi důležité,“ upřesnila hejtmanka.

Připomněla také, že se kraj kromě poskytování dotací z Programu obnovy venkova chystá vypsat program pro obce na opravy místních komunikací. Čerpat krajské dotace mohou i sportovní kluby ve městech a obcích na údržbu sportovních zařízení.

„Velmi dobře se rozběhl projekt na podporu Senior Expresů ve městech po vzoru Sokolova, dotační program chceme v květnu vyhlásit znovu, počítáme na něj s penězi z přebytku hospodaření kraje,“ dodala Jana Vildumetzová.

Diskutovalo se také o chystané zimní olympiádě dětí a mládeže, jejíž pořadatelství kraj v nedávné době získal. Olympiáda se bude konat ve sportovních areálech našeho kraje v lednu 2020. 

„Ráda bych vás požádala o spolupráci při přípravě olympiády, kterou má organizačně na svých bedrech kraj. Chceme ale uzavřít smlouvu s Českým olympijským výborem, abychom měli jasno ve financování a zajištění akce. Olympiáda je pro sportovce vyvrcholením jejich snažení, motivací pro další výkony. Všem výpravám musíme nabídnout kvalitní sportoviště, ubytování i další zázemí,“ uvedla hejtmanka. 

Starosta Božího Daru Jan Horník požádal o průběžné předávání informací a upozornil, že se město dlouhodobě snaží získat dotaci na vybudování moderního snowboardového areálu. Starosta Jáchymova Bronislav Grulich vyjádřil přání, aby se olympijské biatlonové závody odehrávaly v areálu Eduard u Jáchymova, kde je ale zapotřebí zrekonstruovat a dobudovat prostory pro sportovce a jejich týmy. 

Hejtmanka také požádala starosty o zpětnou vazbu v doručování Krajských listů, protože při svých návštěvách měst a obcí často slýchá kritiku, že se Krajské listy k lidem do schránek nedostanou. Starostové se shodli na tom, že situace s distribucí krajského měsíčníku není dobrá a jedním z řešení by mohlo být to, že by se Krajské listy doručily na obecní úřady a odtud by se dostaly k občanům.

Náměstek hejtmanky Martin Hurajčík seznámil představitele obcí s plánovanými opravami silnic v oblasti, připomněl probíhající opravy komunikací v okolí Odeře a Hroznětína, připravuje se oprava silnice u Hájku.

„V některých případech chceme na opravy silnic využít technologii mikrokoberců, tento způsob je efektivnější, výrazně prodlouží životnost komunikace,“ vysvětlil Hurajčík.

Starostka Perninku Jitka Tůmová upozornila na čím dál intenzivnější dopravu ve směru do Potůčků, kraj tam bude rovněž komunikaci opravovat.

Mluvilo se také o situaci ve zdravotnictví, starosta Hroznětína Martin Maleček připomněl avizované ukončení provozu ostrovské porodnice. Krajský radní Jan Bureš jej informoval o jednání se zástupci ostrovské a sokolovské nemocnice.

„Stále platí, že gynekologicko porodnické oddělení bude zřejmě v červnu uzavřeno, nemocnice v Ostrově chce jít dál cestou tzv. jednodenních plánovaných výkonů spíše než komplexní lůžkové péče. Zůstane zachovaná psychiatrická péče, následná péče, ale samozřejmě i potřebné základní obory jako je interna. My budeme tu situaci postupně vyhodnocovat a řešit i v oblasti záchranky. Hory jsou ale v tuto chvíli zdravotnickými záchranáři dobře pokryté, větší problémem jsou ubývající praktici, a to především z hlediska průměrného vysokého věku. Nedostatek je i stomatologů. Zareagovali jsme na to tím, že udělujeme dotace na vzdělávání praktiků, nyní také poskytujeme příspěvky na vybavení ordinací v souvislosti s eRecepty a budeme dávat podnět ministerstvu zdravotnictví, aby státní dotace na vybavení stomatologických ordinací byla především pro strukturálně postižené regiony a pro menší obce,“ vysvětlil Jan Bureš a požádal starosty, aby v případě problému hned informovali kraj.

Seznámil také starosty s možností nabídnout základním školám absolvovat „školu v přírodě“ v  Lázních Kynžvart, kde se jim nabízí příjemné prostředí místních léčebných lázní.

V závěru jednání hejtmanka Jana Vildumetzová zdůraznila, že starostové jsou pro kraj nejdůležitějšími partnery a vyzvala je, aby se na krajské radní obraceli se svými problémy a podněty. Další setkání vedení Karlovarského kraje se starosty se plánuje na 27. března 2018 v Aši.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy