Kraj vybral zhotovitele revitalizace Císařských lázní

Kompletní obnovu národní kulturní památky Císařské lázně provede společenství firem pod názvem „Společnost Císařské lázně – GEOSAN GROUP – Metrostav“. Jejich nabídka ve výši 828,8 milionu korun s DPH byla nejnižší, a tudíž vyhodnocena jako nejvýhodnější, protože jediným kritériem zadávacího řízení se stala nabídková cena.

dezinfekce

Do této ceny musel zhotovitel kromě splnění ostatních podmínek promítnout i případný nárůst inflace v době provádění prací. Po uplynutí zákonné lhůty tak může začít dlouho očekávaná revitalizace historického skvostu, na kterou lidé čekají více než 18 let.

Účastníci otevřeného zadávacího řízení podali celkem 4 nabídky.

„Je to obrovský úspěch, že se po více jak 18 letech začnou Císařské lázně opravovat. Přestože dnes chátrají, jsou i v tuto chvíli nejnavštěvovanější pamětihodností ve správě Karlovarského kraje. Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na celé přípravě revitalizace podíleli. A chtěla bych připomenout, že se nikomu z našich předchůdců zatím nepodařilo získat souhlasné závazné stanovisko od orgánů památkové péče. V rámci zadávacího řízení jsme kladli maximální důraz na to, aby žádný z požadavků nebyl diskriminační, ale stejně důležité pro nás bylo stanovit jasné sankce při neplnění jakékoliv části zakázky. V průběhu zadávacího řízení nikdo nepodal námitku, “ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. 

Hejtmanka rovněž dodala, že vítězné sdružení firem bude muset složit 10 procent z nabídkové ceny jako bankovní záruku po dobu stavby trvající 42 měsíců. Teprve po dokončení stavby dostane tuto část peněz postupně zpět.

„Věřím, že se zhotovitel zodpovědně vrhne na splnění náročné revitalizace Císařských lázní a za 42 měsíců bude památka opravená a uvítá ještě daleko více návštěvníků, než tomu bylo dosud,“ doplnila.

Při výběru zhotovitele stavebních prací kraj musel řešit vyšší nabídkové ceny vyvolané růstem cen prací na stavebním trhu a vysokým podílem restaurátorských prací, které je nutné provést. Hejtmanka proto požádala ministryni financí Alenu Schillerovou o navýšení dotace, kterou na revitalizaci Císařských lázní poskytl před časem stát. Díky souhlasu krajských zastupitelů půjde na akci více peněz i z krajského rozpočtu. Obnova památky by mohla začít ještě do konce letošního roku. 

V budoucnu nabídnou Císařské lázně domácím i zahraničním návštěvníkům několik muzejních expozic, kavárnu, čítárnu i badatelnu.

 „Světoznámý Zanderův sál bude sloužit k reprezentativním účelům, v dalším, víceúčelovém sále se budou konat koncerty, promítání například i během filmového festivalu, či výstavy. V budově nebude chybět ani infocentrum. Prostory určené k pronájmu, kde jsou teď bývalé koupelny, získá v budoucnosti nájemce, který nabídne zajímavé využití nejlépe pro léčebné účely,“ popsala hejtmanka. 


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí, Krajského úřadu Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy