Kraj usiluje o výstavbu továrny na baterie pro elektromobily

Pro region by to znamenalo příchod silného investora, který by nabídl obrovské množství pracovních míst a pomohl kraji překlenout útlum těžby uhlí.

dezinfekce

"Za projektem stojí společnost ČEZ,“ potvrdila exhejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Nyní se podle ní jedná o vhodném místě pro umístění závodu. Mezi variantami jsou Ústecký a Karlovarský kraj. Investice by se pohybovala v řádech stovek miliard korun.

Takzvaná „gigafactory“ připomíná názvem podobné továrny, které staví na výrobu baterií automobilka Tesla.

Hejtman Petr Kubis připomněl, že na Sokolovsku jsou zásoby lithia, které se využívá při výrobě baterií, na asi 12 let. I to by mohl být argument pro získání investora.

„Lokalita je v kompetenci skupiny ČEZ. Pokud vím, jedná se o variantě v Karlovarském kraji. Šance je určitě dobrá. Jde o zajímavou lokalitu. Rádi to podpoříme, nesmírně by to pomohlo regionu po útlumu některých provozů Sokolovské uhelné," vyjádřil se k tématu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Sokolovská uhelná by mohla pro nový závod nabídnout vhodné místo. Má na svých pozemcích hned několik průmyslových zón a ploch, které jsou pro ně vyhrazeny.

Karlovarský kraj se dostává do komplikované situace tlakem na ukončení těžby uhlí. Sokolovská uhelná, která byla největším zaměstnavatelem v regionu, už ke konci srpna ukončila provoz své tlakové teplárny. O práci přijde postupně až tisícovka lidí.



Zdroj: fb Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy