Kraj se připojil k výzvě Kreativní Česko na podporu obnovy kultury v ČR

Karlovarský kraj podpořil iniciativu platformy Kreativní Česko, která se snaží o podporu kultury a kreativního sektoru v rámci připravovaného Národního plánu obnovy. V tomto plánu se jedná o obnovu společenského a kulturního života v České republice.

dezinfekce

Zástupci českého kulturního a kreativního sektoru se obrátili na vládu s otevřeným dopisem, v němž na ni apelují, aby schválila původní návrh Ministerstva kultury, ve kterém je přislíbeno pro tuto oblast 8,2 miliardy korun z Národního plánu obnovy, přičemž 4,5 miliardy korun by pak měly putovat do krajů. Vláda totiž předložila Evropské komisi návrh, podle kterého by kulturní sektor v České republice dosáhl pouze na 2,5 miliardy korun.

„Jsem velmi ráda, že se Karlovarský kraj k této iniciativě přidal, protože je naprosto zásadní, aby vláda České republiky schválila Národní plán obnovy v původním znění. V současné situaci, kdy koronavirová pandemie naprosto ochromila činnost v oblasti kultury a kreativního sektoru, je nezbytně nutné, aby kraje finance obdržely a mohly zase kulturně-kreativní sektor oživit. Právě totiž kreativní odvětví mohou být jedním z hlavních nástrojů transformace regionu. Pokud by vláda původní návrh neschválila, mohly by kraje o tolik potřebné finance na rozvoj regionální kultury přijít,“ uvedla uvolněná členka Zastupitelstva Karlovarského kraje pro oblast lázeňství, cestovního ruchu a kreativních průmyslů Markéta Monsportová.

K iniciativě za kreativní Česko již se přidaly kraje, města, univerzity, umělecké asociace, kulturní organizace a další napříč podnikatelskou, neziskovou i veřejnou sférou.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy