Kraj nakoupí zásoby ochranných prostředků

Zásobování osobními ochrannými pomůckami od státu v době koronavirové krize končí. Karlovarský kraj proto v co nejkratší době pořídí zásoby respirátorů, roušek a dalších ochranných prostředků pro případ další vlny nákazy COVID-19. Rada kraje schválila vložit do jejich pořízení celkem 16,96 milionu korun. Zároveň doporučí praktickým lékařům, aby se taktéž zásobili a byli připraveni, kdyby se nákaza v budoucnu znovu objevila.

dezinfekce

„Stát skončil se zásobováním krajů osobními ochrannými prostředky, proto je Karlovarský kraj nakoupí tak, abychom měli zásobu alespoň na měsíc pro klíčová zdravotnická zařízení a sociální služby. Podobně doporučujeme i praktickým lékařům a ambulantním specialistům v regionu, aby se těmito pomůckami zásobili. Chceme tuto rezervu držet pro případ pokračování nákazy. Ukončíme také fungování sedmi výdejních míst ve městech, kde si zdravotníci ochranné pomůcky vyzvedávali. Pokud si to situace vyžádá, budeme ale připraveni je znovu otevřít. Moc děkujeme starostům a zástupcům zapojených měst za jejich spolupráci. Dík patří také hasičům, kteří pomáhali s rozvozem ochranných pomůcek po celém kraji,“ uvedl krajský radní Jan Bureš.

Vzhledem k trvání nouzového stavu kraj využije výjimky ze zákona o zadávání veřejných zakázek, jelikož při provádění standardního nákupu by nebyl schopen zajistit potřebné ochranné prostředky dříve než za 2 měsíce.

„Samozřejmě máme především na paměti to, abychom postupovali hospodárně, efektivně a účelně. Oslovili jsme 30 dodavatelů, z toho 14 podalo nabídky. V plánu máme nákup 300 tisíc kusů roušek, 300 tisíc kusů rukavic, 55 tisíc kusů respirátorů FFP2, 30 tisíc kusů respirátorů FFP3, 10 tisíc kusů ochranných obleků a 2 tisíce štítů. Dále budeme pořizovat také různé druhy dezinfekce na ruce i povrchy a návleky na boty,“ vyčíslil náměstek hejtmana Dalibor Blažek.

Poslední distribuce osobních ochranných pomůcek zdravotníkům proběhla prostřednictvím výdejních míst během tohoto týdne.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy