Karlovy Vary: Od 69leté seniorky vylákal 450 tisíc

Obětí podvodníka se stala 69letá žena z Karlových Varů. Ta se měla v polovině srpna tohoto roku seznámit na sociální síti s neznámým mužem. Komunikovat měli spolu prostřednictvím e-mailu.

dezinfekce

Po navázání bližšího kontaktu měl po poškozené požadovat zaslání peněz na jeho účet. Finanční prostředky měl chtít jako vynaložené náklady za zaslání nalezeného zlata. Muž o sobě měl tvrdit, že se nachází na zahraniční misi, kde při jedné z akcí byla nalezena truhla se zlatem. Důvěřivé ženě slíbil, že si vynaložené náklady a svůj podíl bude moct strhnout z jeho dílu, který si zašle k jejím rukám do České republiky. Postupně tak od ženy vylákal kolem 450 tisíc korun.

Policisté nyní po neznámém pachateli pátrají pro podezření ze spáchání trestného činu podvod.

Prevence:
Při komunikaci přes internet je třeba být velmi obezřetný. Nikdy nemůžete vědět, kdo sedí za obrazovkou druhého monitoru. Může se totiž jednat o podvodníka nebo o osobu, která Vám chce jakýmkoliv způsobem uškodit. Proto nedůvěřujte zprávám, ve kterých Vám slibují velké výhry, dědictví či jiný větší finanční obnos. Neposílejte peníze osobě, se kterou jste nikdy nebyli v kontaktu a neznáte ji. Nikdy nesdělujte své osobní a jiné údaje prostřednictvím komunikace přes internet. Pozor si dávejte i na podezřelé e-mailové zprávy, jejichž odesílatele neznáte. Na tyto podezřelé e-maily doporučujeme nereagovat, neotvírat je a označit je jako spam. Jestliže otevřete e-mailovou komunikaci od neznámého odesílatele, v žádném případě neotvírejte přílohy či odkazy. Pokud se stanete obětí trestné činnosti, bezodkladně se obraťte na nejbližší policejní služebnu anebo zavolejte na tísňovou linku 158.


prap. Eva Valtová
mjr. Bc. Kateřina Krejčí


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy