Karlovy Vary: Nový depozitář Krajské knihovny už slouží (TV Západ)

Ve čtvrtek 2. září se otevřely zbrusu nové prostory nejmodernějšího depozitáře v regionu. Patří Krajské knihovně. Stavba, která vznikala v náročném období během pandemie, postačí kapacitně na další desítky let.

dezinfekce

"Celá budova stála 120,5 milionu korun včetně DPH + 16,5 milionu korun vybavení. Důležité je však říci, že 105 milionů korun, výrazná část, byla využita z Integrovaného regionálního operačního programu. Evropské fondy nám velmi pomohly. Zároveň musím říci, že to není určitě naše zásluha, že se dnes depozitář otevírá, poděkování míří minulému vedení Kraje, které velmi rychle operativně zareagovalo. A pak hlavní zásluhu má pan ředitel Emler plus všichni, kteří se na realizaci podíleli," popsal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Během slavnostního otevření se přítomní měli možnost dozvědět řadu technických zajímavostí celého komplexu. 

"Na tento depozitář jsme v podstatě čekali 17 let. V okamžiku, kdy se dostavěla původní knihovna, která byla  adaptací vojenské jídelny, tak se již vědělo, když se knihovna dodělala, že díky tomu, že máme roční přírůstky, jak jsem říkal, 17 tisíc knih, že se kapacita brzy naplní. My jsme to ještě pořešili tím, že jsme zhruba před osmi lety využili prostoru mezi budovou C a knihovnou, té chodby, kde jsme udělali ještě malý sklad, ale opravdu jsme už naplněni. Knihy máme již i po chodbách. Takže to byl dlouholetý sen knihovnic a knihovníků, aby se tento depozitář postavil. Máme zde celkem asi 22,5 tisíc m regálu úložných ploch. Když si vezmete, že by se nám do toho metru vešlo min. 12 – 15 knížek, tak vám z toho vyjdou hezká čísla. Patnáct let  zpátky se říkalo o tom, že noviny a časopisy nepotřebujeme, všechno bude digitálně. Ale ono to tak není. Takže my jsme došli k číslům tak, že jsme si vzali za posledních 10 let přírůstky a spočítali jsme to zhruba na 30 let. Já to říkám ještě jinak – myslím si, že to ocení generace budoucí," uvedl po otevření ředitel knihovny Vratislav Emler.

Hlavním úkolem nového depozitáře bude uchovávat a zpřístupňovat knihovní fond a dokumenty v psané, tištěné i digitální formě. Ale obsahuje také řadu dalších provozů, například badatelnu. 

"Je to tedy badatelna. Nicméně vzhledem k tomu, že máme nějaké prostory i v té původní knihovně, tak je to myšleno jako taková univerzální místnost, kde můžeme jednoduchým přestavěním z klasické badatelny udělat místnost zhruba pro 50 posluchačů. Je zde dataprojektor, velké plátno 150 palců, takže zde můžeme udělat např. i přednášku," potvrdil Emler. 

Deset velkých místností plných posuvných regálů je jednoduše a účelně zařízeno. Jsou barevně odlišeny včetně radiátorů. 

"Myslím si, že máme nejšpičkovější regály, které se za tuto cenu v České republice nechaly sehnat. Jsou opravdu kvalitní. V dalším zařízení samozřejmě wiffi, na sloupech máme ještě tvrdé připojení pro internet. Jsou tam odkladové stolečky, samozřejmě štafličky, které se používají, když se jde do toho malinkého nadzemí," přiblížil ředitel. 

V depozitáři najdou své místo i nejcennější exponáty, včetně balneologické knihovny. Počet pracovníků krajské knihovny zůstane stejný, pouze dojde k jejich většímu rozptylu v rámci celého zařízení. 

"Přesouváme sem kompletní akvizici, což je vlastně 7 zaměstnankyň, které zpracovávají nově příchozí knihy a vše, co s tím souvisí. Zároveň sem půjde ještě kancelář a sklad regionální. Tzn., že knihy, které jsou zde v rámci Karlovarského kraje a posunují se tady po jednotlivých menších knihovnách. Takže celkem sem přijde 10 zaměstnanců," spočítal Emler. 

Chybět v novém depozitáři nebude ani zázemí pro údržbu a také restaurátorské pracoviště. 

"Dílna bude nahoře v prvním patře. Počítáme s tím, že tam bude zvláštní vybavení – lis, velká řezačka a ty kvalitnější knihy se tam budou restaurovat," dodal Emler. 

Moderní a úsporný systém vytápění a klimatizace zajistí, že kompletní roční provozní náklady rozsáhlého komplexu by se měly vejít do dvou milionů korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy