Karlovy Vary: Neoprávněně ukládal soubory

Karlovarští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality zahájili trestní stíhání pětatřicetiletého muže z Karlových Varů, kterého obvinili ze spáchání přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi.

dezinfekce

Obviněný pětatřicetiletý muž měl od března roku 2020 do začátku dubna roku následujícího pomocí svého počítače neoprávněně uložit na filehostingový server, což je server pro ukládání dat ve veřejné síti internet, přibližně 1 700 datových souborů.

Na server měl obviněný muž uložit soubory s audiovizuálními tituly, tedy filmů či seriálů všech možných žánrů. Kromě toho měl na server nahrávat také různé počítačové hry či komerční software, jako například počítačový operační systém.

Pětatřicetiletý muž měl takto jednat i přesto, že věděl, že jde o díla chráněná autorským právem a k jejich šíření mu nebyl majiteli autorských práv udělen souhlas. Navíc tím, že obviněný muž soubory na server nahrával, tak je poskytoval dalším uživatelům a napomáhal tak k jejich dalšímu neoprávněnému šíření.

Tímto svým jednáním měl způsobit škodu přibližně 3,2 milionu korun.

V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody až na pět let.

prap. Jan Bílek

mjr. Bc. Kateřina Pešková


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy