Karlovy Vary: Kraj zřizuje místo pro hromadné očkování v KV Aréně (TV Západ)

V multifunkční hale KV Arena v Karlových Varech mělo zahájit od 1. března 2021 provoz první velkokapacitní očkovací centrum. Místo bude zprovozněno Karlovarskou krajskou nemocnicí a jeho vybavení financuje Karlovarský kraj. Očkovat se zde budou prioritní skupiny občanů stanovené podle státní očkovací strategie. Před zahájením bylo zařízení představeno médiím.

dezinfekce

"Je jedním ze tří velkokapacitních očkovacích míst. Další se připravují a vzniknou v Sokolově a v Chebu. V tuto chvíli jí zprovozňujeme zejména z důvodu kapacitní - čekárny a určitého komfortu pro očkované. Není to zatím z vysokého přílivu vakcín. Alespoň budeme mít prostor na doladění případných drobností při provozu. V současné době je možná kapacita – obsazenost očkovacího místa na čtyřech stanovištích. Plánujeme, že při plném provozu zde fungují dva lékaři, čtyři sestřičky, čtyři administrativní pracovníci tak, aby odbavení klientů bylo pokud možno plynulé. Záměrně jsme zvolili KV Arénu i pro možnou dopravní dostupnost, parkování. Zároveň děkuji městu Karlovy Vary a dopravnímu podniku za to, že nás tu nechají za velmi vstřícných podmínek. Resp., že náklady na provoz jako takový vzali na sebe. Také děkuji Karlovarskému kraji, který na sebe vzal vybavení," uvedl Josef März, uvolněný zastupitel Karlovarského kraje pro oblast zdravotnictví. 

V souvislosti s malým počtem vakcín bude v prvním týdnu naočkováno jen zhruba 600 lidí. 

"Ta standardní rychlost, pokud bychom jeli 8 hodin pracovní doby, tak je výrazně vyšší. Na jednu židli počítáme za pracovní dobu zhruba 250 lidí, na čtyři – to je tisícovka denně. Samozřejmě jsme připraveni poté rozšířit hodiny provozu, aby se to dalo ještě navyšovat. Takto jsou koncipována všechna tři velká místa, ale říkám - záviset to bude na počtu vakcín k dispozici," upozornil März. 

Následovat bude otevření očkovacího centra v Sokolově a v Kulturním centru Svoboda v Chebu. S otevřením KV Areny pro očkování souvisí i uzavření očkovacího místa v Nemocnici Karlovy Vary a tedy i převedení všech dosavadních rezervací především seniorů 80+. Seniorům, kteří mají registraci či rezervaci na očkování do karlovarské nemocnice, přijdou sms zprávy do mobilních telefonů, kde jim bude oznámena změna místa a času očkování z Nemocnice Karlovy Vary do KV Areny. Zároveň je budou kontaktovat operátorky asistenční linky 800 600 444, které je na změnu upozorní. Do očkovacího procesu se měli zapojit od 1. března i praktičtí lékaři.

"Prvního března u praktických lékařů nezačne z několika důvodů. Tak, jak jsme zde dnes, otevíráme očkovací centrum v KV Aréně – velkokapacitní, abychom pokud možno co nejrychleji očkovali dávky, které máme. Máme jich ovšem velmi limitované množství. Proto jsme poslali dopis praktikům, ve kterém informujeme o tom, že byla ustavena koordinátorka za praktické lékaře, která bude v přímém kontaktu s naší krajskou koordinátorkou očkování a bude jim sdílet všechny informace, které se týkají jejich zapojení. Předpokládáme, že to bude v březnu. Nicméně bude to v čase, kdy nám to počty vakcín dovolí tak, abychom mohli jednak udržet v provozu KV Arénu a jednak i sdílet vakcinační dávku s praktickými lékaři," přiblížil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Na začátku března se kromě lidí starších 80 let budou moci do centrálního rezervačního systému na očkování: https://crs.uzis.cz/ registrovat také občané 70+. Systém se na začátku března otevře rovněž pro pedagogy, kteří od MŠMT dostanou unikátní přístupové kódy pro registraci. Informace o očkování a očkovacích místech v kraji najdou zájemci na krajském očkovacím webu. 

https://www.kr-karlovarsky.cz/covid-19/Stranky/ockovani_kvk.aspx


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy