Karlovy Vary: Kraj bude jednat o osudu dalovického Starého zámku (TV Západ)

Krajští zastupitelé budou v pondělí 15. května vybírat variantu využití a zasídlení prázdné budovy Starého zámku bývalé Střední zemědělské školy v Dalovicích. Areál osiřel po sloučení školy s Integrovanou střední školou Cheb a následným postupným přesunutím výuky do Chebu.

dezinfekce

Součástí areálu je mimo jiné také botanická zahrada včetně navazujících pozemků, areál praktické výuky a další rozsáhlé zemědělské pozemky. Velký nevyužívaný areál je v majetku Karlovarského kraje. 

„Ta škola byla uzavřena vlastně v roce 2017/18, to znamená, je dlouho prázdná. My už se rok zabýváme dvěma variantami využití celého toho areálu. Jednou variantou je základní škola církevní, druhá varianta je Spolkový dům a botanická zahrada. Odbor regionálního rozvoje rozpracoval ty varianty a vyjádřil všechny plusy a mínusy obou variant. Těch je celá škála a neexistuje výrazně preferovaná varianta. Proto jsme se rozhodli z Rady Karlovarského kraje, že poslední slovo bude mít Zastupitelstvo, kterému předkládáme obě varianty k vyhodnocení, ke které se většinově přikloní,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Obě hlavní varianty sebou, s ohledem na rozsah areálu, přinášejí jak náklady mezi 80 až 100 miliony korun na investicích, tak možná rizika v oblasti ekonomiky provozu. 

„U obou variant počítáme s ponecháním celého území ve vlastnictví Karlovarského kraje s tím, že obě varianty vyžadují určitou investiční část na Karlovarském kraji. Jak Spolkový dům, tak církevní škola potom mohou fungovat provozně autonomně, a to je právě činí velmi vyrovnanými těmi variantami. Ten časový horizont - rádi bychom na květnovém zastupitelstvu rozhodli. No a pak samozřejmě bude vyžadovat čas příprava projektové dokumentace pro ten konkrétní záměr a realizace samotná. Je to otázka následujících, řekněme dvou až tří let," přiblížil hejtman. 

Varianta, jež počítá s budovou Starého zámku jako sídlem spolkového domu vyplývá z konceptu pro komplexní využití celého areálu projektem Karlovarského ekologického centra a z poptávky neziskových organizací působících v regionu. 

Druhý záměr vychází z plzeňského biskupství a počítá se založením nové mateřské školy a prvního stupně základní školy a podporou environmentální výchovy. Výběr varianty využití budovy je nezbytný pro dopracování kompletní studie. 

"Když nerozhodneme, tak se buď vrátíme v té diskuzi na samotný počátek, anebo je variantou i to, že celý ten areál by mohl být ze strany Karlovarského kraje nabídnut k prodeji," dodal Kulhánek. 

Starý zámek v Dalovicích, stojící na místě od 16. století, po požáru v roce 1899 nově přestavěný, byl ve vlastnictví československého státu. V letech 1958–1960 zde bylo zřízeno učňovské středisko a od 1. září 1960 zde sídlila Střední zemědělská technická škola Dalovice.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy